www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Νέα μέθοδος αδυνατίσματος με... κρυστάλλους

Ειδικοί κρύσταλλοι τους οποίους χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες αντί για μπαχαρικά, κατάφεραν να παρασκευάσουν γευστικά γεύματα που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την όρεξη. Πρόκειται για την πιο «ανώδυνη» μέθοδο απώλειας βάρους που έχει περιγραφεί ποτέ.


Οι κρύσταλλοι «Sensa Tastant», μάλιστα, βελτιώνουν σημαντικά τη γεύση και τη μυρωδιά των φαγητών και παράλληλα στέλνουν λανθασμένα σήματα στον εγκέφαλο, ώστε αυτός που τους καταναλώνει να αισθάνεται πως έχει χορτάσει, καταναλώνοντας πολύ μικρότερη ποσότητα φαγητού από αυτή που συνήθιζε να τρώει.

Η μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί στις ΗΠΑ και στις μελέτη συμμετείχαν 1.400 άτομα. Όπως φάνηκε, η βρώση τους μειώνει την όρεξη, κυρώς, των λαίμαργων.

Από τις μετρήσεις που έγιναν, παχύσαρκοι εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκαν οι κρύσταλλοι (μάλιστα όχι οι γευστικοί), έχασαν περίπου 13 κιλά σε έξι μήνες, ενώ άλλοι εθελοντές έχασαν περίπου ένα κιλό.

Ο νευρολόγος δρ Άλαν Χιρς του Ιδρύματος Ερευνών και Θεραπείας Οσμής και Γεύσης του Σικάγο, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ότι τα αρώματα μιας τροφής συμβάλλουν σε ποσοστό
75% έως 90% στην αίσθηση της γεύσης.

Επιπλέον, δρουν στην περιοχή του εγκεφάλου, η οποία εκπέμπει στη συνέχεια το σήμα του κορεσμού στον οργανισμό.

Οι νέοι κρύσταλλοι ενεργοποιούν τους υποδοχείς οσμής και γεύσης, ωθώντας έτσι τον εγκέφαλο να εκπέμπει πιο γρήγορα το σύνθημα του κορεσμού.

Επειδή οι κρύσταλλοι δεν αντιτίθενται στις φυσικές ανάγκες του οργανισμού, η νέα μέθοδος δίαιτας δεν προκαλεί τα οδυνηρά αισθήματα πείνας και στέρησης, όπως προκαλούν άλλες μέθοδοι αδυνατίσματος, είπε ο εμπνευστής της.

Η ακριβής χημική σύνθεση των κρυστάλλων δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά περιλαμβάνουν μαλτοδεξτρίνη (ένας υδατάνθρακας), καθώς επίσης νάτριο, ζάχαρη, γλουτένη κ.ά.

Πάντως βρετανοί επιστήμονες εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί για τους κρυστάλλους που θα κυκλοφορήσουν στη χώρα τους το επόμενο έτος.

Ο νευροψυχολόγος Ντομινίκ Ντόιερ του πανεπιστημίου του Κάρντιφ δήλωσε ότι «η αρχική ιδέα έχει νόημα, καθώς η αύξηση της έντασης της γεύσης ή της οσμής μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα κορεσμού, όμως, από την άλλη, μια δελεαστική μυρωδιά μπορεί απλώς να κάνει κάποιον να φάει παραπάνω, γι' αυτό θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί πολύ προσεκτικά αυτή την κρυσταλλική ουσία».

Εξάλλου, δεν είναι γνωστές ακόμα πιθανές παρενέργειες από τη συχνή χρήση των κρυστάλλων, ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση, πράγμα που δημιουργεί πρόσθετες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: