www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν οι πολίτες Αλβανίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Την κατάργηση της βίζας για την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν των πολιτών της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε.


Το καθεστώς ελεύθερης εισόδου θα αρχίσει να ισχύει από τα μέσα Δεκεμβρίου και δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των φόβων που είχαν εκφράσει Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία ότι οι δύο χώρες δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων που να δικαιολογούν την κατάργηση της βίζας, η Κομισιόν διαβεβαίωσε γραπτώς όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. ότι θα επιτηρεί στενά τις μεταναστευτικές ροές από όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Οι επιφυλάξεις είχαν ενισχυθεί και από την ξαφνική αύξηση των αιτούντων άσυλο από τη Σερβία και την ΠΓΔΜ όταν τον περασμένο Δεκέμβριο απέκτησαν δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στη ζώνη
Σένγκεν.

Η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ε.Ε. -εκτός από τη Βρετανία και την Ιρλανδία- ενώ δεν περιλαμβάνει την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: