www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Δ. Χριστόφιας: «Πλήρης ταύτιση με την Ελλάδα για το Κυπριακό»

Γιώργος Παπανδρέου και Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις τους από το ελληνικό Κοινοβούλιο επαναβεβαίωσαν τις στενές σχέσεις των δύο μερών και όπως είπαν υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, αλλά και τις εξελίξεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και τα ελληνοτουρκικά. «Κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το Κυπριακό.


Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι είχε μια πολύ χρήσιμη και σφαιρική αλληλοενημέρωση για τη συνάντηση του κ. Χριστόφια στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ ΟΗΕ και τον Ν. Έρογλου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

"Κάναμε ουσιαστική ανασκόπηση του Κυπριακού και των προοπτικών, συζητήσαμε και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας" είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάα στηρίζει τις προτάσεις του Κύπριου προέδρου.

"Ελπίζουμε παράλληλα ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί και θα δείξει εποικοδομητικό πνεύμα, προσδοκούμε λύση βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική που θα αποδεσμεύσει την Κύπρο". Τάχθηκε υπέρ μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο με ένα κράτος, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

"Η Ελλάδα είναι αμετακίνητη στο πλευρό κυπριακού λαού με στόχο την επανένωση του νησιού. Το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Χωρίς την
επίλυσή του δεν μπορούν να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρικές σχέσεις" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι είναι ύψιστη τιμή το ότι προσεκλήθη να απευθυνθεί στο ελληνικό κοινοβοόυλιο και τον αδελφό ελληνικό λαό. "Είναι έμπρακτη απόδειξη των αδελφικών σχέσεων και των άρρηκτων δεσμών των δύο χωρών. Έκφραση της ανιδιοτελούς αλληλεγγύης της κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας. Είμαστε ευγνώμονες για την καθημερινή στήριξη. Ο κ. πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του συντονισμού μας σε καθημερινή βάση. Έχουμε πλήρη αλληλοενημέρωση για τα κοινά ζητήματα και τις κοινές προσπάθειες για πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό" υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη συνάντηση στη Ν. Υόρκη, είπε ότι δεν επρόκειτο για τριμερή, γιατί γίνονται συνειρμοί περί τετραμερούς και υπάρχουν ψίθυροι ότι ο ΟΗΕ έχει εισηγηθεί τετραμερή. "Τέτοια εισήγηση έκανε ο Έρογλου και δεν έγινε δεκτή ούτε από εμάς ούτε από τον γενικό γραμματέα. Ο κ. Μουν μας κάλεσε και έκανε γενική αναφορά στην πορεία των συνομιλιών και στις συγκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια και τι μένει να συμφωνήσουμε. Νομίζω ήταν αντικειμενική αποτίμηση. Πρόβλημα παραμένει η κατοχή και ο εποικισμός".

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η κυπριακή πλευρά κινείται στη βάση που έχει ορίσει ο ΟΗΕ για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα. "Σ' αυτό υπάρχουν διαφορές με τους τουρκοκύπριους, τις οποίες συζητάμε. Πρέπει η μια κοινότητα να μην μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή της στην άλλη. Εμείς όμως δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Ζητήσαμε τη διαδικασία να είναι κυπριακής καθοδήγησης, χωρίς επιδιαιτησία και στενά χρονοδιαγράμματα. Το ότι μας κάλεσε ο γ.γ στη Γενεύη δεν σημαίνει στενά χρονοδιαγράμματα. Διότι δεν έχουμε μπροστά μας όπως στο παρελθόν οποιοδήποτε σχέδιο λύσης για να πουμε εάν το δεχόμαστε. Αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα" σημείωσε.

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα ταυτισμένη με τις θέσεις της κυπριακής δημοκρατίας. "Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις για την πλήρη τους στήριξη. Είναι πολύ ακριβή για εμάς. Είναι στήριξη που δίνει μηνύματα και στο διεθνή χώρο και στον κυπριακό λαό. Είναι σημαντική η ενότητα με την Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, η οποία είναι ζητούμενο δυστυχώς" τόνισε με νόημα ο κ. Χριστόφιας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: