www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ειδική αποστολή Παπαδήμου στο Βερολίνο για το χρέος

Την κρισιμότερη αποστολή της καριέρας του αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ο κ. Λ. Παπαδήμος εντός των αμέσως προσεχών ημερών. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες το πρόσωπο που ως απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης θα έρθει σε επαφή και θα συνεργαστεί με τους εκπροσώπους της καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, με θέμα την εξεύρεση μιας φόρμουλας κοινής αποδοχής για τη μορφή την οποία θα πάρει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης μετά το 2013, κάτι που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Παπαδήμος είχε δύο αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Παπανδρέου από τη Λισαβόνα. Εκεί, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με την κυρία Μέρκελ για το περιεχόμενο και τη μορφή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, τις διαφορές τους ως προς τους όρους συμμετοχής των ιδιωτών
επενδυτών σε αυτόν και την ανάγκη εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης.

Η αποστολή του κ. Παπαδήμου θα εκτελεστεί σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα, με αιχμή τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και το μισθολογικό κόστος του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι πιέσεις οφείλονται στον εντοπισμό μιας μαύρης τρύπας ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό που μόλις κατατέθηκε στη Βουλή. Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προβλέπονται: εισροές από τον μηχανισμό στήριξης της τάξεως των 40 δισ. ευρώ και δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους ύψους 46,1 δισ. ευρώ, τα οποία προκύπτουν από την ίδια την αναθεώρηση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 24 δισ. ευρώ. Από αυτά, 18 και πλέον δισ. προέρχονται από τα χρέη των ΔΕΚΟ και 5, 5 δισ. από swap προηγούμενων χρήσεων.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει με το ξεκίνημα του 2011 πρόσθετες ανάγκες τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν είτε με νέο δανεισμό (απίθανο ενδεχόμενο με τις σημερινές συνθήκες πιστωτικού αποκλεισμού της χώρας) είτε με τη χρήση διαθεσίμων του προϋπολογισμού. Αυτό θα σημάνει νέα διόγκωση του ελλείμματος και σχεδόν βέβαιο και βίαιο εκτροχιασμό από τον στόχο της μείωσής του στο προβλεπόμενο 7,4% του ΑΕΠ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Η ανισορροπία αυτή αποτελεί, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, τη βασικότερη αιτία για τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτό το κλίμα, και έπειτα από την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, η κυβέρνηση στρέφει τα βέλη της κατά του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τα όσα έλεγε στην πορεία προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζουν ομιλίες του κ. Σαμαρά στις 11 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα και στις 2 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, στις οποίες ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριζε μεταξύ άλλων: «Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, με προβλήματα ίδια με τα δικά μας δεν κατέφυγαν στον μηχανισμό στήριξης. Δεν υπέγραψαν μνημόνιο. Βγήκαν και δανείστηκαν ακριβά από τις αγορές. Αλλά δεν έδεσαν τις χώρες τους χειροπόδαρα, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Αυτοί απέδειξαν ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος ούτε για την Ελλάδα». Στην ίδια ομιλία της Κέρκυρας, ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι η ΝΔ πρότεινε στην κυβέρνηση να κάνει ό,τι και η ιρλανδική.

Υπό το πρίσμα αυτό κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς μετατίθενται για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς λείπει η κατάλληλη προετοιμασία των συζητήσεων, λόγω της ρευστότητας των εξελίξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι τέτοιο θα είναι δυνατόν αφότου έχει υπάρξει κατάληξη στο θέμα του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η ατζέντα των συζητήσεων με τους Γερμανούς

Η πρώτη συνάντηση του κ. Λ. Παπαδήμου με τον κ. Γ. Παπανδρέου έγινε την Κυριακή το βράδυ στο Καστρί, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Εκεί, μεταξύ όλων των άλλων, συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η (αναμενόμενη ως εκείνη τη στιγμή) προσφυγή της κυβέρνησης του Δουβλίνου στον μηχανισμό. Η δεύτερη συνάντηση έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξίδι του κ. Παπαδήμου στο Βερολίνο ενδέχεται να γίνει και εντός της εβδομάδος, προκειμένου να υπάρξει ένα κοινής αποδοχής σχέδιο για τη φύση του μηχανισμού ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να εξεταστούν και τα δεδομένα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας και οι δυνατότητες μιας συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της θέσης της Ελλάδας σε πιο ρεαλιστική βάση, ώστε να σπάσει ο σημερινός φαύλος κύκλος, στον οποίο η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης βυθίζει την οικονομία στην ύφεση, διογκώνει τα χρέη και περιορίζει τις δυνατότητες διεξόδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: