www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

΄Οταν το κινητό κάνει «φτερά»

Ο Γιώργος Κ. µπήκε εκείνο το µεσηµέρι βιαστικά στον σταθµό του µετρό στο Μέγαρο Μουσικής. Κατεβαίνοντας τις κυλιόµενες σκάλες, αντίκρυσε την αποβάθρα πληµµυρισµένη από κόσµο. Μόλις ήρθε ο συρµός, στριµώχτηκε όπως όπως σεένα βαγόνι µε τους επιβάτες κυριολεκτικά τον έναν κολλητά στον άλλον. Τρία λεπτά αργότερα, κατέβηκε ανακουφισµένος στο Σύνταγµα. Εβαλε το χέρι στη δεξιά τσέπη του παντελονιού για να βγάλει το κινητό του,αλλά έντροµος διαπίστωσε ότι ήταν άδεια. Το κινητό είχε κάνει φτερά.


Το παραπάνω περιστατικό είναι πραγµατικό. Συνέβη πριν από λίγες ηµέρες και αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες κρούσµατα κλοπής κινητών τηλεφώνων στη χώρα µας. Οι αρπαγές κινητών έχουν αυξηθεί σηµαντικά τα τελευταία χρόνια κι αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο µε το γεγονός ότι τα περισσότερα κινητά αποτελούν πλέον µίνι πολυµηχανήµατα, µε πλήθος υπηρεσιών και εφαρµογών
(είναι ταυτόχρονα φωτογραφικές µηχανές, συσκευές πλοήγησης στονΠαγκόσµιο Ιστό και αποστολής e-mailκ.ά.), κάτι που ανεβάζει σηµαντικά την αξία τους καιτα µετατρέπει σε πιθανούς στόχους.

Οι «ελαφροχέρηδες» εκµεταλλεύονται την πολυκοσµία στους δρόµους και στα µέσα µαζικής µεταφοράς, απλώνουν το χέρι τους στα σηµείαπου – από την πείρα τους – ξέρουν ότι βάζουµε το κινητό µας και το κλέβουν χωρίς να υποψιαστούµε το παραµικρό.

Μια καλή λύση είναι να φυλάµε το κινητό µας τηλέφωνο σε σηµεία που είναι δύσκολο να φτάσουν ανεπιθύµητα χέρια. Για παράδειγµα, µέσα σε µια τσάντα ή στην εσωτερική τσέπη του σακακιού, αλλά όχι στην εξωτερική τσέπη του παντελονιού.

Αν πάντως δεν σταθούµε τυχεροί και το κινητό µας κλαπεί, κατ’ αρχάς πρέπει να επιδείξουµε ψυχραιµία. ∆εν είµαστε – δυστυχώς – ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι. Η πρώτη κίνηση είναι να ειδοποιήσουµε αµέσως την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είµαστε συνδροµητές, καλώντας από το πλησιέστερο τηλέφωνο. Για την Cosmote οι αριθµοί είναι 1212 από κινητό Cosmote ή 6971.001212 από σταθερό τηλέφωνο για πελάτες συµβολαίου και 1313 από κινητό Cosmote ή 6971.001313 από σταθερό τηλέφωνογια πελάτες καρτοκινητής.

Για τη Vodafone 1212 από κινητό Vodafone και6944.403830 από σταθερό τηλέφωνο και για τη Wind 1260από κινητόWind και 6935.601260 από σταθερό τηλέφωνο.

Ενηµερώνουµε τον υπάλληλο της εταιρείας ότι χάσαµε ή µας έκλεψαν το κινητό καιτου ζητούµε να κάνει φραγή εξερχοµένων (ή και εισερχοµένων) κλήσεων.

Η εταιρεία θα µας χρεώσει για τις κλήσεις τις οποίες τυχόν έγιναν µέχρι τη στιγµή που αναφέραµε το συµβάν, συνεπώς είναι κρίσιµο να το κάνουµε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η φραγή κλήσεων γίνεται αµέσως, αφού ο υπάλληλος διαπιστώσει ότι αυτός που καλεί είναι πράγµατι ο κάτοχοςτης σύνδεσης. Για τον λόγο αυτόν, θα µας ζητήσει προσωπικά στοιχεία, όπως ονοµατεπώνυµο ηµεροµηνία γέννησης, ΑΦΜ ή αριθµό ταυτότητας.

Μένει ο αριθµός

Το θετικό είναι ότι σήµερα µπορούµε να αποκτήσουµε ξανά τον ίδιο αριθµό τηλεφώνου αµέσως. Το µόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφθούµε ένα κατάστηµα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου µε την ταυτότητά µας. Καταβάλλοντας ένα µικρό αντίτιµο (περίπου 5 ευρώ), θα παραλάβουµε επιτόπου µια νέα κάρτα SIM µε τον παλιό µας αριθµό, η οποία µπορεί να ενεργοποιηθεί αµέσως. Η κλεµµένη κάρτα θα είναι πια ανενεργή και δεν θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: