www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Νέα πτέρυγα στον «Ευαγγελισμό»

Η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η οποία θα ανεγερθεί στη θέση των πρόχειρων κατασκευών που βρίσκονται πίσω από το παλαιό κτίριο, εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συμβούλιο με την υπογραφή του Μελετητικού Γραφείου Κ. Κυριακίδης και Συνεργάτες ΑΕ, εμφανίζουν ένα κτίριο το οποίο θα έχει τελικό ύψος περίπου 17 μέτρα και συνολική επιφάνεια 11.470,33 τ.μ., ενώ η στέγασή του θα αποτελείται κατά τμήματα από οριζόντιο ή κεκλιμένο φυτεμένο δώμα αλλά και από μονόκλινη στέγη.

Σε αυτό θα εγκατασταθούν τα νέα χειρουρ- γεία του «Ευαγγελισμού», η κατασκευή των οποίων κρίνεται κατεπείγουσα προκειμένου να εξυγιανθούν και να εκσυγχρονισθούν οι χειρουργικές
μονάδες του. Και αυτό γιατί οι υπάρχουσες χειρουργικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν το διάστημα 1967-1970 θεωρούνται σήμερα ξεπερασμένες. Προκειμένου να γίνει επομένως ριζική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του επεμβατικού τομέα του θεραπευτηρίου προτείνονται μια σειρά εργασίες που αρχίζουν από τις καθαιρέσεις κτισμάτων για να προχωρήσουν στην κατασκευή της νέας πτέρυγας.

Να σημειωθεί ότι η παλαιά πτέρυγα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έχει χαρακτηρισθεί από το 1972 ιστορικό και καλλιτεχνικό οικοδόμημα χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας με τον περιβάλλοντα χώρο του καθώς θεωρείται ότι αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του παρελθόντος και των αρχών του 20ού αιώνα. Από τον χαρακτηρισμό εξαιρούνται όμως τα παρακείμενα στην πίσω όψη της παλαιάς πτέρυγας κτίρια, οι πρόχειρες προσθήκες, οι λυόμενες μεταλλικές κατασκευές και οι κάθε είδους επεκτάσεις. Είναι αυτά ακριβώς που θα κατεδαφιστούν τώρα, πάλι σύμφωνα με απόφαση του ΚΣΝΜ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: