www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανέργους πέραν της διετίας

Για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων συνεδριάζει το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό η κυβερνητική επιτροπή.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα εξασφαλίζεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη πέραν της διετίας για όλους τους ανέργους.

Στη ρύθμιση θα υπάγονται οι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και οι ευκαιριακά εργαζόμενοι που δεν θεωρούνται άνεργοι, και δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ώστε να μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τιμοσίδης, και ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ,
Ηλίας Κικίλιας.

Σκοπός της ρύθμισης είναι να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των ωφελουμένων, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, χωρίς όμως να αυξηθεί υπερβολικά το κόστος ή να ενισχυθεί η εισφοροδιαφυγή.

Το υπουργείο Εργασίας θα αποσαφηνίσει σήμερα την έκταση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα παρέχεται η κάλυψη, αλλά και τα αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση.

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη παρέχεται ήδη για δύο χρόνια μετά τη διακοπή της δραστηριότητας, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, στους ασφαλισμένους από 30 έως 65 ετών.

Σύμφωνα με τον Ν. 3485/2010 «οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 και μέχρι 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους καλύπτονται για παροχές ασθενείας σε είδος από τον κλάδο υγείας του οργανισμού για δυο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Έχουν πραγματοποιήσει, στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, 600 μέρες εργασίας ή δυο χρόνια και το κατώτατο όριο των 600 ημερών εργασίας αυξάνεται ανά 120 ημέρες ή τέσσερις μήνες κάθε χρόνο, μετά τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.

- Να μην ασφαλίζονται για οποιοδήποτε λόγο στο δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό.

Τέλος, μια σειρά από νόμοι προβλέπουν ήδη την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους, με την προϋπόθεση ότι έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί ένα συγκεκριμένο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: