www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

«Ανάχωμα» στην ανεργία με μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, βρίσκεται στο τραπέζι των μέτρων που συζητεί το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να δώσει «μια ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις στην περίοδο οικονομικής ασφυξίας την οποία διέρχεται η αγορά. Η ίδια η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη δήλωσε χθες ότι αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο ωστόσο θα εξαρτηθεί από την πορεία νοικοκυρέματος των οικονομικών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων. Ηδη προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται, αποτελεσματικά, τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και των εξόδων για υγειονομική περίθαλψη.

Τα σενάρια για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους έχουν τεθεί ήδη στο τραπέζι, αλλά δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις πριν από το νέο έτος, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί το 2010 και να έχει σαφή εικόνα για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία θα θιγούν από ανάλογη ρύθμιση. Πάντως η κυρία Κατσέλη δήλωνε χθες σχετικά ότι «το μη
μισθολογικό κόστος στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό», και ότι «η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα ασφαλιστικά ταμείαεξετάζει τρόπους να μειωθεί αυτό το κόστος για την επιχείρηση και για τον εργαζόμενο, έτσι ώστε να αυξηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των εισφορών θα είναι «οριζόντια», δηλαδή θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και πιθανότατα δεν θα ξεπερνά τις πέντε εκατοστιαίες μονάδες. Σήμερα οι εισφορές στο ΙΚΑ- ΤΕΑΜ (για κύρια και επικουρική σύνταξη) φθάνουν περίπου το 28,6% για τον εργοδότη και το 16% για τον εργαζόμενο.

Ταυτοχρόνως το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα ανακούφισης των επιχειρήσεων, με την καθιέρωση πάγιου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία προβλέπουν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους που διατηρούνται στις θέσεις τους.

Το υπουργείο εξετάζει και άλλες λύσεις για την αύξηση των εισροών προς τα Ταμεία μετά και τη λήξη της ευνοϊκότατης ρύθμισης χρεών, που ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Τα χρέη των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ συνολικά ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ προς τον ΟΑΕΕ φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι περισσότερες από 450.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, 250.000 αγρότες και 100.000 με δεύτερη ασφάλιση χρωστούν συνολικά περί τα 15 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια προκειμένου να αυξηθούν μεν οι ροές χρήματος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς όμως να σφίξει τη θηλιά προς τις επιχειρήσεις. Η ίδια η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη έχει προαναγγείλει αλλαγές στο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών που ισχύει για όλα τα Ταμεία με αύξηση του αριθμού των απαιτούμενων δόσεων, ώστε από 36 να φθάσει τουλάχιστον τις 48.

Παράλληλα, σχεδιάζονται αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η Ειδική Επιτροπή Εσόδων στο υπουργείο Εργασίας. Η επιτροπή αυτή είναι αρμόδια για την παροχή διευκολύνσεων στην πληρωμή των οφειλόμενων από αυτούς που χρωστούν μεγάλα ποσά (άνω των 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ, άνω των 200.000 ευρώ στον ΟΓΑ και άνω των 80.000 ευρώ στα υπόλοιπα Ταμεία).

Οι ως τώρα προτάσεις παρέχουν μεγαλύτερη «ευελιξία» χειρισμών στην επιτροπή, όπως να αποφασίζει ακόμη και το «πάγωμα» των οφειλών, υπό την προϋπόθεση να καταβάλλουν απρόσκοπτα τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία. Επίσης να δίδονται σημαντικές μειώσεις στο ύψος των τρεχουσών εισφορών, στην περίπτωση που η πληρωμή τους γίνει σωρευτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: