www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Τα προβιοτικά βάλσαμο για τις στομαχικές διαταραχές

Τα προβιοτικά μειώνουν τον χρόνο ανάρρωσης από τη διάρροια, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση 63 μελετών που περιελάμβαναν περισσότερα από 8.000 άτομα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σουόνσι αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο έγκριτο έντυπο «Cochrane Library» ότι η λήψη προβιοτικών σε συνδυασμό με κατανάλωση υγρών επανενυδάτωσης του οργανισμού μειώνει τον χρόνο που εμφανίζουν διάρροια οι ασθενείς κατά μία ημέρα. Παράλληλα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πιθανότητα να μην έχει αναρρώσει το άτομο από τις στομαχικές διαταραχές σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ημερών μειώθηκε κατά περίπου 60% όταν γινόταν λήψη προβιοτικών. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά καθώς εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται κάθε χειμώνα από νοροϊό ο οποίος προκαλεί εμέτους και διάρροιες.

Εκτιμάται ότι τα προβιοτικά που συχνά αποκαλούνται «φιλικά βακτήρια» και τα οποία περιέχονται σε γιαούρτια αλλά κυκλοφορούν και σε μορφή κάψουλας δρουν κάνοντας «πόλεμο» με τα «κακά βακτήρια» ή άλλους μικροοργανισμούς που εντοπίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα προβιοτικά βελτιώνουν και διατηρούν την καλή λειτουργία και ισορροπία του εντέρου φροντίζοντας την
ανοσορύθμισή του.

΄Οπως σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Στίβεν Αλεν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σουόνσι «το σημαντικό εύρημα αυτής της ανασκόπησης μελετών ήταν ότι οι περισσότερες κλινικές δοκιμές που αναλύθηκαν έδειξαν ότι τα προβιοτικά μειώνουν τη διάρροια».

Ο ερευνητής προσέθεσε ότι δεν εμφανίστηκαν παρενέργειες από την κατανάλωση προβιοτικών, γεγονός που μαρτυρεί ότι τα προβιοτικά μπορούν να χορηγούνται με ασφάλεια σε συνδυασμό με θεραπεία επανενυδάτωσης του οργανισμού σε άτομα με διάρροια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: