www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος που έσβηνε πρόστιμα ξενοδοχείων

Αντισυνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το άρθρο 1 του Ν. 3766/2009, με τον οποίο καταργήθηκαν τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν χωρίς να έχουν λάβει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από τον ΕΟΤ.


To ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και της ισότητας.

"Θέτει όσους συμμορφώθηκαν προς το νόμο και λειτούργησαν τα τουριστικά τους καταλύματα τηρώντας τους περιορισμούς του νόμου σε μειονεκτική μοίρα έναντι εκείνων, οι οποίοι παρέβησαν την ισχύουσα νομοθεσία και, με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλεύτηκαν παράνομα τουριστικά καταλύματα αποκομίζοντας τα οφέλη της λειτουργίας αυτής χωρίς να έχουν υποβληθεί στις δεσμεύσεις της προσαρμογής των καταλυμάτων
τους στους περιορισμούς της νομοθεσίας", αναφέρει στην απόφασή του.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο νόμος διέγραψε πρόστιμα "ανεξάρτητα από τη φύση της παράβασης για την οποία, τυχόν, αφαιρέθηκε το Ε.Σ.Λ., τη βαρύτητά της, τις συνθήκες υπό τις οποίες τελέσθηκε κ.λπ. ή τους λόγους για τους οποίους δεν χορηγήθηκε το σήμα και οι οποίοι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα σοβαροί (π.χ. έλλειψη οικοδομικής άδειας, πολεοδομικές παραβάσεις γενικώς, πλημμελής πυροπροστασία, έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης κ.λπ.)".

Το ζήτημα παραπέμφθηκε για νέα κρίση στην αυξημένη, επταμελή σύνθεση του δικαστηρίου, λόγω της αντισυνταγματικότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: