www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ενέσεις βλαστικών για «γερά...ποντίκια»

Ενέσεις βλαστικών κυττάρων χάρισαν σε τραυματισμένα ποντίκια μυες διπλάσιους σε όγκο και δύναμη, οι οποίοι μάλιστα διατηρήθηκαν νεανικοί και δυνατοί μέχρι τα βαθιά γεράματα, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Εφόσον αποδειχθεί ότι μπορεί να επαναληφθεί σε ανθρώπους, η εντυπωσιακή επιτυχία της μεθόδου υπόσχεται αντιμετώπιση ασθενειών όπως η μυική δυστροφία, ή ακόμα και αναστροφή της μυικής εξασθένισης που ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους.

«Ηταν ένα συναρπαστικό και μη αναμενόμενο αποτέλεσμα» σχολίασε στο Reuters ο Μπράντλεϊ Όλγουιν, επικεφαλής των πειραμάτων στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπούλντερ.

Η μελέτη της ομάδας του δημοσιεύεται στο Science Translational Medicine.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με την απομόνωση βλαστικών κυττάρων από ποντίκια-δότες ηλικίας τριών μηνών.

Τα βλαστικά κύτταρα, ικανά να διαφοροποιούνται σε νέα μυικά κύτταρα, μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια που είχαν υποστεί παροδικούς τεχνητούς τραυματισμούς στα πόδια (προκλήθηκαν από ενέσεις χλωριούχου βάριου).

Σε διάστημα λίγων μόνο ημερών, οι τραυματισμένοι μύες όχι μόνο είχαν επουλωθεί αλλά επιπλέον
είχαν αυξηθεί σε όγκο κατά 170%.

Δύο χρόνια αργότερα, τα ποντίκια παρέμεναν ασυνήθιστα μυώδη: «Η διαδικασία άλλαξε μόνιμα τα μεταμοσχευμένα κύτταρα, καθιστώντας τα ανθεκτικά στις διαδικασίες της γήρανσης» ανέφερε ο Δρ Όλγουιν.

«Τα χαρακτηριστικά προβλήματα που βλέπουμε στη γήρανση των μυών απλά δεν συνέβησαν» επισήμανε.

Τόνισε επίσης ότι τα βλαστικά κύτταρα δίνουν νέα μυικά κύτταρα μόνο εφόσον μεταμοσχευθούν σε τραυματισμένους μυς -η εφαρμογή της μεθόδου σε υγιή ποντίκια δεν έδωσε αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: