www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Δίκες-εξπρές για φορολογικές - τελωνειακές υποθέσεις

Φοροδίκες εξπρές που θα εκδικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας για την εύρεση τρόπου είσπραξης των φόρων και των τελωνειακών δασμών που η πορεία τους προς τα δημόσια ταμεία έχει αναχαιτιστεί μέσω των δικαστικών προσφυγών, η κυβέρνηση αναζήτησε νομοθετικές λύσεις για να επισπευστεί η έκδοση των δικαστικών φορολογικών αποφάσεων (εκκρεμών και νέων) και ο χρόνος που οι φορολογούμενοι θα προσέλθουν για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, εισάγεται και ο θεσμός της «πρότυπης δίκης», έτσι ώστε να μειωθεί περίπου στο ένα δέκατο ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων που ενδιαφέρουν μεγάλη μερίδα των πολιτών, όπως είναι η έκτακτη εισφορά κτλ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις που έχουν αντικείμενο ποσά άνω των 150.000 ευρώ θα εκδικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στα
Διοικητικά Εφετεία, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αναίρεσης.

Παράλληλα, οι φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις που είναι από 20.001 ως 149.999 ευρώ θα εκδικάζονται από τα Τριμελή Διοικητικά Πρωτοδικεία και οι αποφάσεις αυτές θα επιδέχονται αναίρεση. Οι φορολογικές υποθέσεις ως 20.000 ευρώ θα εκδικάζονται από τα Μονομελή Πρωτοδικεία και οι αποφάσεις τους θα επιδέχονται αναίρεση. Επίσης, με διαδικασίες-εξπρές προβλέπεται η εκδίκαση από πρόεδρο Πρωτοδικών διαφορών που αφορούν:

- Την αναστολή της λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης και την αφαίρεση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων λόγω φορολογικών παραβάσεων. - Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου λόγω φοροδιαφυγής.

- Την προσωρινή παύση λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης λόγω φορολογικών παραβάσεων ή λόγω οφειλής προς το Δημόσιο.

- Την άρνηση χορήγησης πιστοποιητικού ενημερότητας και θεώρησης βιβλίων.

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο «φρενάρει» τη χορήγηση των αναστολών που χορηγούν τα δικαστήρια στις προκαταβολές που καταβάλλονται από τους φορολογουμένους, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Με άλλα λόγια, οι φορολογούμενοι για να μπορούν να καταθέσουν έφεση στα φορολογικά δικαστήρια πρέπει να καταβάλουν το 50% του φόρου ή του προστίμου ή του δασμού που τους έχει επιβληθεί αντί του 25% που ισχύει σήμερα. Στη συνέχεια όμως οι φορολογούμενοι ζητούν από τα δικαστήρια την αναστολή της προκαταβολής του 50%, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία ή ζημιά.

Ωστόσο από εδώ και στο εξής οι αιτήσεις χορήγησης των αναστολών θα περνάει από κόσκινο από τους δικαστές, καθώς ο υπουργός Οικονομικών έχει τη δυνατότητα πλέον να ζητήσει από τα δικαστήρια να καταβάλει ο φορολογούμενος, αντί του 50% του φόρου, όλο το ποσό, δηλαδή το 100%. Με το νομοσχέδιο εισάγεται και ο θεσμός της «πρότυπης δίκης», ένας θεσμός που έχει λειτουργήσει με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει την ταχύτατη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων με την έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων επί υποθέσεων που ενδιαφέρουν μεγάλο αριθμό πολιτών, έτσι ώστε με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιλύονται όλες οι ανάλογες υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα στον γενικό επίτροπο Επικρατείας να κινεί τη διαδικασία της πρότυπης δίκης κατόπιν αιτήματος των διευθυνόντων τα Διοικητικά Δικαστήρια, των Δικηγορικών Συλλόγων και του υπουργού Οικονομικών.

«Φίλτρο εισόδου» στις εφέσεις στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θέτει επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, έφεση επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις όπου ένας από τους διαδίκους επικαλεστεί ότι δεν υπάρχει νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της υπόθεσής του ή ότι υπάρχει αντίθετη της προσβαλλόμενης απόφασης προς τη νομολογία του ΣτΕ ή άλλου Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: