www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

΄Ερχεται το τέλος του... κρυολογήματος;

Τα βιβλία ανοσολογίας μάλλον θα έπρεπε να ξαναγραφτούν, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το κεφάλαιο της αντιμετώπισης των ιών από το ανοσοποιητικό σύστημα, ύστερα από μια αναπάντεχη ανακάλυψη ειδικών του διάσημου Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο Κέιμπριτζ. Οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα αντισώματα που αναπτύσσονται από το ανοσοποιητικό σύστημα όταν ένας ρινοϊός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα εισβάλλει στο κύτταρο δεν αρκούνται στο να κυνηγήσουν τον «εχθρό» μόνο στην κυκλοφορία του αίματος, όπως πιστευόταν ως σήμερα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο αντι-ιικής άμυνας του ανοσοποιητικού, αφού τα αντισώματα είναι σε θέση να καταστρέψουν τον ιό ακόμη και όταν έχει πλέον εισέλθει στα «άδυτα» του κυττάρου και το έχει κυριεύσει.

Η νέα ανακάλυψη εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέας γενιάς αντι-ιικών φαρμάκων τα οποία θα δρουν ενισχύοντας τον φυσικό μηχανισμό που διαθέτουν τα κύτταρα προκειμένου να εξολοθρεύουν τους ιούς. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», οι πρώτες κλινικές δοκιμές των νέων φαρμάκων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα δύο με πέντε έτη. Ελπίζεται ότι η καινούργια γνώση θα προσφέρει θεραπεία όχι μόνο για το
κοινό κρυολόγημα αλλά και για άλλους ιούς που είναι υπαίτιοι για πλήθος ασθενειών, όπως ο νοροϊός που προκαλεί εμέτους κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και ο ροταϊός που είναι υπεύθυνος για πρόκληση σοβαρής διάρροιας, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά ετησίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

΄Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Λίο Τζέιμς, η ερευνητική ομάδα εντόπισε μια πρωτεΐνη του κυττάρου που ονομάζεται ΤRΙΜ21 και η οποία αναγνωρίζει το αντίσωμα όταν αυτό εισέλθει στο κύτταρο μαζί με τον ιό-εισβολέα. Η πρωτεΐνη ενεργοποιεί έναν ισχυρό μηχανισμό ο οποίος μπορεί να εξολοθρεύσει τον ιό μέσα σε μία με δύο ώρες- πολύ προτού παραχθούν δηλαδή ιικές πρωτεΐνες και κυριεύσουν το κύτταρο.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μελλοντικά θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα ρινικό σπρέι που θα περιέχει την πρωτεϊνη ΤRΙΜ21 και το οποίο μετά τη χορήγησή του θα ενισχύει τον φυσικό μηχανισμό των κυττάρων ο οποίος στοχεύει στη... δολοφονία ιών-εισβολέων. Είναι μάλιστα σημαντικό, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ότι ένα φάρμακο θα μπορεί μελλοντικά να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε πολλές ιογενείς λοιμώξεις.

«Ασπίδα» η άσκηση

Τα άτομα που ασκούνται και βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση αντιμετωπίζουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με νέα μελέτη σε 1.000 άτομα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Sports Μedicine». Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Αppalachian στη Βόρεια Καρολίνα ανακάλυψαν ότι η σωματική άσκηση μειώνει σχεδόν κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από κοινό κρυολόγημα. Οι επιστήμονες είδαν επίσης ότι το να ασκείται ένα άτομο 20 λεπτά την ημέρα επί τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα μειώνει κατά 31% τη βαρύτητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος ακόμη και μετά την προσβολή από αυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς η φυσική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα εκείνο να επιτίθεται στους ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό και να τους εξολοθρεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: