Θέλετε αυξημένη προστασία από τον καρκίνο; Πετάξτε τους αποφλοιωτές και συνηθίστε να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά με τη φλούδα τους. Μια τέτοια αλλαγή συνηθειών, όσο κακόγευστη και αν ηχεί, θα μπορούσε να απογειώσει την καθημερινή απορρόφηση βιταμινών από τον οργανισμό σας και να αυξήσει τα αποθέματα ενέργειάς σας- πέραν τού ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Η τριχωτή φλούδα του ακτινιδίου είναι αντιοξειδωτική και πιστεύεται πως διαθέτει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Η φλούδα περιέχει τρεις φορές τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καρπού του φρούτου.
Συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση ιών όπως ο σταφυλόκοκκος και το κολοβακτηρίδιο Εcoli που προκαλούν συνήθως τις τροφικές δηλητηριάσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα ακόμη και αν περάσετε τα ακτινίδια από τον αποχυμωτή.
΄Οσο για τις μπανάνες, επιστήμονες στην Ταϊβάν ανακάλυψαν ότι η φλούδα τους κάνει καλό στην κατάθλιψη καθώς είναι πλούσια σε σεροτονίνη, χημική ουσία η οποία επηρεάζει τη διάθεση του ανθρώπου που τη λαμβάνει. Κάνει επίσης καλό στα μάτια, αφού περιέχει αντιοξειδωτικό που τα προστατεύει από την έκθεση σε υπεριώδες φως, την κύρια αιτία πρόκλησης καταρράκτη. Η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα συστήνει το βράσιμο της φλούδας για δέκα λεπτά και στη συνέχεια
την κατάποση του καυτού νερού ή την αποχύμωσή της και την κατάποση του χυμού.
Η φλούδα του σκόρδου περιέ χει χωριστά αντιοξειδωτικά συστατικά, σύμφωνα με έρευνες από την Ιαπωνία: τα συστατικά αυτά είναι αντιγηραντικά και προστατεύουν την καρδιά. Μπορείτε να στύψετε λάδι ελιάς πάνω από το μισό ή ολόκληρο το «κεφάλι» του σκόρδου.
Στη συνέχεια προσθέστε το στο ταψί όταν ετοιμάζετε δείπνο με ψητά ή μαγειρεμένα στον φούρνο μεσογειακά λαχανικά. Ωστόσο και η φλούδα του πορτοκαλιού είναι πολύτιμη: τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτήν είναι είκοσι φορές πιο ωφέλιμα από αυτά του χυμού του.
Δεν είναι όμως μόνο η φλούδα που πετάμε, ενώ κάνει καλό στην υγεία. Ακόμη και τα κοτσάνια και τα κουκούτσια πολλές φορές είναι γεμάτα θρεπτικές ουσίες! Ο ανανάς, για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να φαγωθεί με τη φλούδα του, αλλά ο σκληρός και ινώδης πυρήνας του φρούτου μπορεί να καταναλωθεί, διότι περιέχει ένα αντιβακτηριακό ένζυμο, το bromelain, με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Τo bromelain συγκεντρώνεται στον πυρήνα του φρούτου, σε διπλάσια ποσότητα από το υπόλοιπο. Το τρώτε πιέζοντας και συνθλίβοντας τον πυρήνα και προσθέτοντας τον χυμό σε γλυκά. Ο υπόλοιπος ινώδης πολτός μπορεί να προστεθεί σε σούπες.
Στο μπρόκολο είναι πιο χρήσιμο να φάτε το κοτσάνι. Διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C και ασβεστίου από ό,τι το υπόλοιπο λαχανικό. Εμφανίζει επίσης μεγαλύτερη συγκέντρωση διαιτητικών ινών που σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Μπορείτε να κόψετε τα κοτσάνια σε λεπτές λωρίδες και να τα τηγανίσετε ή να τα βράσετε.
΄Ενας θησαυρός γύρω από την πατάτα
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η φλούδα της κάνει καλό στην υγεία αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τον λόγο. Η φλούδα της αποτελεί πραγματικά θησαυρό θρεπτικών ουσιών. «Ενα κιλό πατάτες με τη φλούδα τους περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι ένα κιλό πορτοκάλια. Ετσι είναι τέλειες για όποιον θέλει να αποφύγει το κρύωμα» αναφέρει η δρ Γκλένβιλ. Συστήνει μάλιστα να τις κόβουμε σε φέτες και να τις ψήνουμε με λίγο λάδι ελιάς. Η φλούδα μιας μικρής πατάτας προσφέρει το 50% των απαραίτητων καθημερινά διαιτητικών ινών, αλλά και πολύτιμα συστατικά όπως ποτάσιο, σίδηρο, φώσφορο και φυσικά βιταμίνη C.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου