www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Πότε είναι αποτελεσματικές οι αντιρυτιδικές κρέμες

Λειαίνουν τις ρυτίδες και επιβραδύνουν τη γήρανση. Είναι πραγματικότητα όμως όσα υπόσχονται οι κρέμες που πωλούνται στα καταστήματα καλλυντικών; Η απάντηση εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, σύμφωνα με μελέτη της Mayo Clinic. Πάντως, δεν φαίνεται να κάνουν και θαύματα...

Ερευνητές από τη Mayo Clinic αναζήτησαν εάν οι υποσχέσεις που δίνουν οι εταιρείες καλλυντικών έχουν αποτελέσματα, καθώς κάποια από τα συστατικά που περιέχουν αρκετές από αυτές, ενδέχεται να έχουν αντιρυτιδική δράση.

Εν τούτοις όμως αυτό που προβάλλουν είναι τα ιδιαίτερα συστατικά και όχι ολόκληρο το περιεχόμενο του κουτιού ή του σωληναρίου που τις περιέχουν. Επιπλέον, δεν έχουν μπει στο επιστημονικό μικροσκόπιο για να αποδείξουν τα οφέλη τους.

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις έρευνες των ειδικών της Mayo Clinic, είναι ότι εάν κάποιος πιστεύει πως σε ένα κουτάκι κρέμας θα έχει τα αποτελέσματα ενός λίφτινγκ προσώπου… απατάται. Κάποιες κρέμες έχουν αποτελέσματα, τα οποία εξαρτώνται από τα δραστικά
συστατικά που περιέχουν, αλλά και τη περιεκτικότητά τους.

Ποια αποδίδουν

Τα βασικότερα δραστικά συστατικά που περιέχονται και έχει αποδειχθεί πως λειαίνουν τις ρυτίδες είναι:

Ρετινόλη: πρόκειται για συστατικό της βιταμίνης Α. Αποτελεί το πιο συχνό αντιοξειδωτικό που περιέχουν οι κρέμες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια οξυγόνου τα οποία διασπούν τα κύτταρα του δέρματος και προκαλούν τις ρυτίδες.

Πάντως, το εγκεκριμένο παράγωγο της βιταμίνης Α για την αντιμετώπιση των ρυτίδων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είναι η τρετινοΐνη, η οποία διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή και έχει κάποιους περιορισμούς στην εφαρμογή (απαγορεύεται λ.χ. στις εγκύους).

Συνένζυμο Q10: πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Κάποιες μελέτες έχουν καταδείξει μείωση των λεπτών ρυτίδων που σχηματίζονται γύρω από το μάτι. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή της εν λόγω ουσία πριν από την έκθεση στον ήλιο έχει προστατευτική δράση έναντι της ακτινοβολίας.

Πεπτίδια χαλκού: ο χαλκός ως στοιχείο υπάρχει σε όλα τα κύτταρα. Στις κρέμες προσώπου βρίσκεται σε συνδυασμό με μικρά τμήματα πρωτεϊνών που ονομάζονται πεπτίδια και χρησιμοποιούνται κυρίως για την επούλωση τραυμάτων. Επιπλέον, μιμείται την παραγωγή κολλαγόνου και ίσως έχει και αντιοξειδωτική δράση.

Κινετίνη: είναι αυξητικός παράγοντας φυτών. Μπορεί να συμβάλλει στη λείανση των ρυτίδων και προάγει την ομοιογενή χροιά του δέρματος προκαλώντας ελάχιστο ερεθισμό. Δεν είναι γνωστός ο τρόπος δράσης της. Είναι πιθανόν να δρα κατά των ρυτίδων διότι βοηθά το δέρμα να συγκρατεί την υγρασία του, προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και πιθανόν να αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία.

Αποστάγματα τσαγιού: το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στις κρέμες κατά των ρυτίδων χρησιμοποιούνται συχνότερα αποστάγματα πράσινου τσαγιού.

Τι να προσέχετε

Το κόστος της κρέμας δεν έχει καμία σχέση με την αποτελεσματικότητά της. Επειδή μια αντιρυτιδική κρέμα είναι ακριβή, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικότερη από ένα πιο φτηνό προϊόν, επισημαίνουν οι ειδικοί της Mayo Clinic.

Παράλληλα οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι για να έχουν ορατά αποτελέσματα πρέπει να χρησιμοποιούν μια αντιρυτιδική κρέμα μία έως δύο φορές την ημέρα για πολλές εβδομάδες. Επίσης να γνωρίζουν ότι με τη διακοπή της χρήσης της κρέμας, είναι πολύ πιθανόν το δέρμα να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση.

Οι ειδικοί καταλήγουν πως επειδή τα εν λόγω προϊόντα δεν είναι ιατρικά, γι’ αυτό άλλωστε και πωλούνται δίχως τη γνωμάτευση γιατρού ή συνταγή, σε κάποιους λειαίνουν λεπτές ρυτίδες, σε κάποιους άλλους όχι.

3 συμβουλές πρόληψης

Την ίδια στιγμή δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για την αποφυγή δημιουργίας ρυτίδων.

1. Το πιο βασικό είναι η προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Έτσι, συνιστάται η χρήση αντηλιακών προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας κάθε μέρα, ακόμα και όταν είναι χειμώνας και δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε προϊόντα που έχουν δείκτη προστασία πάνω από 15.

2. Να χρησιμοποιείτε απλή υδατική κρέμα. Το ξηρό δέρμα «ζαρώνει» τα κύτταρα του δέρματος και δημιουργούνται λεπτές γραμμές και ρυτίδες πολύ πριν έρθει η χρονική στιγμή να εμφανιστούν.

3. Να θυμάστε ότι το κάπνισμα «τσακίζει» τα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Επίσης προκαλεί βλάβες στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη του δέρματος. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη δίνουν στο δέρμα τη δύναμη και την ελαστικότητα του. Λόγω των αλλοιώσεων που προκαλεί το κάπνισμα στο δέρμα, προκαλούνται πρόωρα γήρανση, ρυτίδες και χαλάρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: