www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόθεσή τους να καταθέσουν πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό ζήτημα γνωστοποίησαν ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό "βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας", ενώ ασκώντας κριτική στην κυβερνητική πολιτική ανέφερε ότι "όποιος νομίζει ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει με φράκτες, με καταστολή και μαζικές
απολύσεις είναι βαθιά γελασμένος".

Απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στο γεγονός ότι ο "Γ. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών και ο Μ. Χρυσοχοΐδης ως υπουργός Δημόσιας Τάξης συνυπέγραψαν το Δουβλίνο ΙΙ", ενώ τόνισε ότι η καρδιά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποδέσμευση της άδειας παραμονής από τον αριθμό των ενσήμων, ιδίως σε μία περίοδο κρίσης.

Η πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει 4 προτάσεις:

•Τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής πενταετούς ισχύος, σε όσους εντάχθηκαν σε μια από τις διαδικασίες νομιμοποίησης από το 1997 και μετά και απέκτησαν άδεια παραμονής, που, στη συνέχεια, έχασαν λόγω αδυναμίας πλήρωσης των προϋποθέσεων του νόμου.

•Την παροχή άδειας παραμονής πενταετούς ισχύος, σε όσους μπορούν να αποδείξουν με έγκυρο τρόπο ότι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από πέντε χρόνια.

•Την παροχή ισχύος αδείας σε όσους μπορούν να αποδείξουν, με δημόσιο ή άλλο έγγραφο, ότι διαμένουν στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια.

•Για όσους διαμένουν λιγότερο από πέντε χρόνια, προτείνεται η παροχή προσωρινής άδειας παραμονής ενός έτους, με σκοπό την ανεύρεση εργασίας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το κόμμα δεν προκύπτει μόνο ως μια έκτακτη ή λόγω των συνθηκών ή λόγω της επικαιρότητας, ανάγκη, αλλά ως συνολικότερη - διαχρονική - θεώρηση του θέματος των μεταναστών, ως ενός θέματος κοινωνικού, της ελληνικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, μέσα στην καθημερινότητα του συνόλου των προβλημάτων και της αλληλοσυσχέτισης που αυτά έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: