www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Μόνιμο γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα

Ακόμη πιο στενή γίνεται η «επιτήρηση» της ελληνικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του το μόνιμο γραφείο αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα.


Επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα έχει αναλάβει ο Ολλανδός Bob Traa, ο οποίος στο παρελθόν κατείχε την ίδια θέση στο Εκουαδόρ.

Για προφανείς λόγους το όλο εγχείρημα καλύπτεται με μυστικότητα, παρόλο που το έτερο στέλεχος του ΔΝΤ που μετέχει στην Τρόικα (ο γνωστός μας Π. Τόμσεν) είχε προαναγγείλει την πρόθεση του Ταμείου να δημιουργήσει ένα μόνιμο γραφείο στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργήσει τουλάχιστον για όσο ισχύει το Μνημόνιο.

Η αποστολή του ΔΝΤ θα «επιτηρεί» την ελληνική οικονομία διενεργώντας «προληπτικούς ελέγχους» σε τομείς δράσης που υπαγορεύονται από το Μνημόνιο, έτσι ώστε να καταγράφονται εγκαίρως οι
όποιες καθυστερήσεις ή και «αποκλίσεις».

Παράλληλα θα συλλέγει στατιστικά στοιχεία προκειμένου οι τεχνοκράτες του Οργανισμού να έχουν μία πιο πλήρη εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εν όψει των περιοδικών εκθέσεων που συντάσσει.

Το ΔΝΤ ακολουθεί την πρακτική αυτή σε όσες χώρες έχουν προσφύγει κατά καιρούς σ΄αυτό για την διάσωση τους. Παρά ταύτα η εντύπωση που κυριαρχεί σε οικονομικούς κύκλους είναι ότι το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας, σε αντίθεση με παρεμβάσεις που είχε πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν σ΄άλλες χώρες, εμφανίζεται πολύ πιο μετριοπαθές Συγκριτικά πολύ πιο σκληρές και άκαμπτες θέσεις φαίνεται να έχουν υιοθετήσει κατά καιρούς – κυρίως στο κομμάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα.

Το θερμό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας – ΔΝΤ φάνηκε και στη συνάντηση που είχαν την Κυριακή το πρωί στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου με τον γενικό διευθυντή του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Κάν.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζεται εντυπωσιασμένος από το εύρος των μεταρρυθμίσεων που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, εκτός του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού η Ελλάδα θα έχει αλλάξει εντελώς πρόσωπο.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες επιτελείς του οργανισμού μελετούν το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής του δανείου που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα (περίπου εκατ.ευρώ) και μετά την τριετία προκειμένου να μειωθεί το βάρος των τοκοχρεολυσίων που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα την διετία 2013 14 τα οποία φθάνουν τα 140 δις.ευρω. Σχετική αναφορά έκανε χθες και το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα Bini Smaghi.

Δεν υπάρχουν σχόλια: