www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Γεννήθηκε παιδί από έμβρυο που καταψύχθηκε 20 χρόνια πριν!

ΤΟ 1990 καταψύχθηκε ένα έμβρυο. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, από αυτό το έμβρυο γεννήθηκε ένα υγιέστατο μωρό. Η κρυοσυντήρηση εμβρύων δίνει τώρα χρονικό περιθώριο στις γυναίκες που θέλουν να αναβάλουν για μερικά ακόμη χρόνια τη μητρότητα.


Η 42χρονη μητέρα έκανε δέκα χρόνια ανεπιτυχείς προσπάθειες να κάνει παιδί. Πέρυσι όμως της δόθηκε το έμβρυο και τον περασμένο Μάιο έφερε στη ζωή ένα αγοράκι. Το μωρό προήλθε από μία ομάδα πέντε εμβρύων που είχαν καταψυχθεί πριν από 20 χρόνια, τα οποία είχε δωρίσει ένα ζευγάρι που δεν τα χρειαζόταν, αφού εκείνοι κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση. Αν και έχουν μεγάλη διαφορά, τα δύο παιδιά είναι αδέλφια. Για 16 χρόνια, τα έμβρυα ήταν διαθέσιμα για «υιοθεσία», μέχρι που τελικά βρέθηκαν πως είναι συμβατά με τη γυναίκα και τον σύζυγό της, οι οποίοι ακολούθησαν τη θεραπεία στην Αμερική. «Εκανε θεραπεία από το 2000. Είναι επίμονη γυναίκα», δήλωσε στους
«Sunday Τimes» ο γιατρός της Σέρτζιο Εχνινγκερ.

Τα έμβρυα καταψύχθηκαν όταν ήταν μιας ημέρας και είχαν σχηματίσει ένα κύτταρο. Από την τήξη, έπειτα από 19 χρόνια και επτά μήνες, επιβίωσαν μόνο δύο. Προτού εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας, διατηρήθηκαν για δύο ακόμη ημέρες στο εργαστήριο, προκειμένου να αναπτυχθούν. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσα χρόνια μπορεί να καταψυχθεί ένα έμβρυο. Θεωρητικά, δεν υπάρχει περιορισμός. Οι γιατροί τώρα πιστεύουν ότι τα έμβρυα που έχουν καταψυχθεί είναι δυνατόν να επιβιώσουν για 40 χρόνια και από αυτά να γεννηθούν υγιέστατα μωρά. Η επιτυχημένη προσπάθεια αυτής της μητέρας δίνει ελπίδες σε πολλές νεαρές γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο και θέλουν να καταψύξουν τα ωάριά τους μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος και να κάνουν οικογένεια. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία έχει και ηθικές προεκτάσεις, καθώς μια γυναίκα μπορεί να γεννήσει ένα μωρό που η σύλληψή του έγινε προτού η ίδια γεννηθεί. Ή να γεννήσει τον βιολογικό απόγονο της μητέρας της, ακόμη και της γιαγιάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: