www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Πράσινο φως για νέες µεταφορικές εταιρείες

ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ της απαραίτητης εγκυκλίου, που εξειδικεύει την εφαρµογή του νόµου για την απελευθέρωση των οδικών εµπορευµατικών µεταφορών και ανάβει το «πράσινο φως» για τη σύσταση εντός τριών µηνών νέων µεταφορικών εταιρειών από τους ήδη υπάρχοντες 33.000 µεταφορείς, προχώρησε το υπουργείο Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων.


Η εγκύκλιος περιγράφει λεπτοµερώς τη διαδικασία έκδοσης των νέων αδειών οδικών µεταφορών από το καλοκαίρι του 2013, ενώ για το διάστηµα που µεσολαβεί προσδιορίζει όλα τα βήµατα που απαιτούνται για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία µεταφορικών εταιρειών από τους σηµερινούς ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δηµόσιας Χρήσης.

«Η εγκύκλιος σηµατοδοτεί ότι η απελευθέρωση του κλάδου αποτελεί πλέον µέρος της ελληνικής πραγµατικότητας», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Υποδοµών,
Μεταφορών και Δικτύων Χάρης Τσιόκας, που είχε την ευθύνη σύνταξής της.

Κύκλοι του υπουργείου Υποδοµών χαρακτήριζαν χθες «µυθεύµατα» τα περί άµεσης χορήγησης 500 νέων αδειών φορτηγών στην κινεζική εταιρεία Cosco και σε άλλους επιχειρηµατίες.

Ανώνυµες Εταιρείες ή ΕΠΕ

Οσον αφορά τη σύσταση των νέων µεταφορικών εταιρειών, µπορεί να είναι Ανώνυµες Εταιρείες ή ΕΠΕ. Για τη σύστασή τους, πέραν όσων προβλέπονται από την κοινή νοµοθεσία (νόµοι 2190/1920 και 3190/1955), ορίζεται επιπλέον ότι η κάλυψη του µετοχικού - εταιρικού κεφαλαίου τους µπορεί να γίνεται και µε την εισφορά παγίων περιουσιακών στοιχείων, µεταξύ των οποίων και η άυλη υπεραξία των σηµερινών αδειών φορτηγών. Την αποτίµηση του εισφερόµενου κεφαλαίου στις νέες εταιρείες που θα δηµιουργηθούν θα κάνουν οι ειδικές Εκτιµητικές Επιτροπές.

Οι µεταφορείς που ενδιαφέρονται για τη δηµιουργία µεταφορικής εταιρείας θα καταθέτουν στο υπουργείο Υποδοµών αίτηση για την έκδοση εκτιµητικής έκθεσης, συνυποβάλλοντας το σχέδιο καταστατικού της νέας εταιρείας και έναν κατάλογο µε τα εισφερόµενα είδη, συµπεριλαµβανοµένης και της άδειας φορτηγού Δ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: