www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΕΣΠΑ: Επιταχύνεται η σύνταξη του Κτηματολογίου

Στην επιτάχυνση της σύνταξης του Κτηματολογίου στην υπόλοιπη χώρα και την επέκταση των έργων υποδομής που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης προγραμματικής περιόδου 2000-2006 (Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης), αφορά η πρόσκληση που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κτηματολόγιο ΑΕ, για τον προσδιορισμό δράσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συγχρηματοδότησης στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ).

Η Κτηματολόγιο ΑΕ ήδη έχει σχεδιάσει την υλοποίηση έργων τα οποία θα κατατεθούν εντός του μήνα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών με το
Κτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα, τα έργα αυτά αφορούν στην:

α) Ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους με το Κτηματολόγιο φορείς και επαγγελματικές ομάδες κατά τη λειτουργία του Κτηματολόγιου.

β) Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την εναρμόνιση των δεδομένων της Κτηματολόγιο ΑΕ με τις απαιτήσεις της οδηγίας INSPIRE, για την ένταξη τους στην Εθνική Υποδομή Γεωχωρικής Πληροφορίας.

γ) Ανάπτυξη διεπαφών μεταξύ των συστημάτων του Κτηματολογίου και του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS), το οποίο χρησιμοποιείται για τη χορήγηση των αγροτικών επιδοτήσεων.

δ) Δημιουργία μιας υποδομής χωρικών δεδομένων που θα απεικονίζει με ακρίβεια τoυς οικοτόπους του Δικτύου Φύσης «NATURA 2000».

ε) Ανάπτυξη ενός μοντέλου γεωειδούς για τον ελλαδικό χώρο το οποίο θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS, για να παρέχονται προς τους σχετικούς επαγγελματίες νέες διαδικτυακές υπηρεσίες προσδιορισμού υψομέτρων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

στ) Στην ανανέωση των ενιαίων χαρτογραφικών υποβάθρων της χώρας.

ζ) Κατάρτιση δασικών χαρτών σε 11 νομούς της χώρας και ανάπτυξη του απαραίτητου σχετικού πληροφοριακού συστήματος.

Η Κτηματολόγιο ΑΕ ξεκινά άμεσα την επεξεργασία νέων προτάσεων προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, στη βάση της πρότασης της ΕΕ σε συνεργασία με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.

Η πρόσκληση που απηύθυναν στην Κτηματολόγιο ΑΕ οι υπηρεσίες της Κομισιόν, μέσω του αρμόδιου τμηματάρχη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, Ζακ Πονσέ, έρχεται ως επιστέγασμα της πιστοποίησης επιτυχούς ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου «Υποδομή δεδομένων και Τεχνολογίας πληροφοριών για ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο» από τους ανεξάρτητους διεθνείς εμπειρογνώμονες της ΕΕ, που παρακολουθούσαν την πορεία υλοποίησης του έργου.

Το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: