www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η Εθνική ανοίγει την πόρτα στις αγορές

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ τις πηγές της διεθνούς χρηματοδότησης επιχειρεί η Εθνική Τράπεζα με την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 1,8 δισ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες καλύπτεται με επιτυχία. Πρόκειται για εξέλιξη που αναμένεται να έχει θετικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, που μέχρι τώρα είναι αποκλεισμένες από το διεθνές χρήμα.


Σήμερα ολοκληρώνεται η περίοδος αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και σύμφωνα με πληροφορίες η κάλυψή του θα είναι επιτυχής, χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση των εγγυητριών τραπεζών, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη εμπιστοσύνης των ξένων αγορών προς τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Οπως δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, «με την αύξηση κεφαλαίου η Εθνική Τράπεζα αποκτά τη δυνατότητα του σταδιακού, ζητούμενο για όλες τις τράπεζες, απεγκλωβισμού από τη μοναδική πηγή δανεισμού, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά το επιτυχημένο εγχείρημα θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές όταν οι ξένες τράπεζες θα αρχίσουν να δανείζουν τις ελληνικές, ανεξάρτητα από
το Ελληνικό Δημόσιο».

Μια τέτοια εξέλιξη (που βεβαίως θα χρειαστεί χρόνο για να ωριμάσει) θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, η οποία υποφέρει μεταξύ άλλων και από την έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι ελληνικές τράπεζες σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Για τη Finansbank

Την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ορίσει τους συμβούλους για τη διάθεση του 20% της Finansbank, με στόχο στο χρονικό διάστημα 15 Ιανουαρίου- 15 Φεβρουαρίου 2011 να έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυση των κεφαλαίων της κατά 2,8 δισ. ευρώ (1,8 δισ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου και 1 δισ. ευρώ από την πώληση του ποσοστού της Finansbank).

«Η διάθεση του ποσοστού της Finansbank θεωρείται ήδη επιτυχημένη, καθώς το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο», τόνισε από την Ουάσιγκτον ο κ. Ταμβακάκης. Αναφερόμενος στο θέμα των κυοφορούμενων συγχωνεύσεων στον χώρο των ελληνικών τραπεζών και στο ενδεχόμενο η Εθνική να συμμετάσχει σε αυτές, ο κ. Ταμβακάκης είπε με νόημα ότι «οι συγχωνεύσεις μπορούν να γίνουν με ανταλλαγή μετοχών και όχι με μετρητά».

Με την ενίσχυση των κεφαλαίων της η Εθνική Τράπεζα θα αποπληρώσει άμεσα τις προνομιούχες μετοχές ύψους 350 εκατ. ευρώ που είχε πάρει από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τραπεζών που δόθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και έτσι θα μπορεί να διανείμει μέρισμα.

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε: «Βλέπουμε θετικά την επιστροφή των κεφαλαίων στο Δημόσιο από την Εθνική Τράπεζα, εφόσον μπορεί να λειτουργεί- μετά την αύξηση- αυτόνομα».

Σήμερα η Εθνική Τράπεζα έχει τοποθετήσει εγγυήσεις (collateral) στην ΕΚΤ ύψους 22 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας αντίστοιχη ρευστότητα και συνολικά το τραπεζικό σύστημα 132 δισ. ευρώ. Ο όμιλος της ΕΤΕ έχει δυνατότητα για επιπλέον 7-8 δισ. ευρώ collateral, 15 δισ. ευρώ οι υπόλοιπες τράπεζες και 10 δισ. ευρώ το ΤΠΔ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: