www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο ποτά αποσταθεροποιούν τους ηλικιωμένους

Oλλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μόλις δύο ποτά και μάλιστα μικρής ποσότητας είναι αρκετά για να απορρυθμίσουν τον μηχανισμό ισορροπίας των ηλικιωμένων ατόμων. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Saint Μaartens Ηospital στην πόλη Ναϊμέγκεν συνεργάστηκαν με άτομα ηλικίας 60-63 ετών που έπιναν δύο ποτά (βότκα-πορτοκάλι), φροντίζοντας τα επίπεδα του αλκοόλ που περιείχαν να είναι ιδιαίτερα χαμηλά και όχι πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια για οδήγηση. Μετά την κατανάλωση των ποτών οι ερευνητές υπέβαλαν τους εθελοντές σε κάποια απλά τεστ κίνησης. Οπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές μετά την κατανάλωση των ποτών δυσκολεύονταν να περπατήσουν σταθερά και είχαν πρόβλημα να αποφεύγουν διάφορα αντικείμενα που βρίσκονταν στον δρόμο τους.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμη και οι μικρές συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα μειώνουν το επίπεδο αντίδρασης στην εμφάνιση ενός εμποδίου και γενικά προκαλούν προβλήματα ισορροπίας. Στα πειράματα που κάναμε, μετά την κατανάλωση μόλις δύο ποτών οι εθελοντές είχαν καθυστερημένες αντιδράσεις και γενικά είχε κλονιστεί η σταθερότητα της κίνησής τους. Μπορεί όσον αφορά την οδήγηση να υπάρχουν επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης αλκοόλ όμως για το περπάτημα δεν υπάρχουν, και έτσι καλό θα είναι ειδικά οι ηλικιωμένοι να γνωρίζουν τα όρια
επικινδυνότητας. Οπως φαίνεται, ακόμη και τα πολύ χαμηλά επίπεδα αλκοόλ επηρεάζουν την εγκε φαλική λειτουργία και τον μηχανισμό κίνησης, αντίδρασης και αποφυγής εμποδίων, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» η Τζούντιθ Χέγκεμαν , επικεφαλής της έρευνας. Πάντως προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός - δύο ποτών ημερησίως από άτομα άνω των 60 ετών έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για την υγεία τους και ειδικότερα για την καρδιακή τους λειτουργία, όσο και για την πνευματική τους διαύγεια. Με βάση τη νέα έρευνα, όπως φαίνεται τα ηλικιωμένα άτομα καλό θα είναι να πίνουν ένα- δυο ποτά την ημέρα αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να φροντίζουν να μην περπατάνε και αν πρόκειται να κινηθούν να προσέχουν, ιδιαίτερα ώσπου να φθάσουν σε «ασφαλές» σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: