www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν σώζουν οι μαστογραφίες τις γυναίκες πάνω των 50 ετών

Μελετώντας τα αποτελέσματα του εθνικού προγράμματος μαστογραφίας της Νορβηγίας ειδικοί στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο έλεγχος των γυναικών με μαστογραφία, ειδικά όταν αυτές είναι άνω των 50 ετών, δεν επηρεάζει σημαντικά τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού. Αν και στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν διαφωνίες για το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης και προστασίας της ζωής των γυναικών που προσφέρουν οι μαστογραφίες, παρ΄ όλα αυτά ως σήμερα η κρατούσα θεωρία ήταν ότι μετά την ηλικία των 40 ετών όλες οι γυναίκες πρέπει να εξετάζονται τακτικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι οι μαστογραφίες μειώνουν τους θανάτους από καρκίνο του μαστού κατά 25%, ενώ άλλοι επιστημονικοί οργανισμοί αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 15% ως 23%. Ωστόσο η νέα μελέτη μειώνει δραματικά αυτά τα
ποσοστά, καθιστώντας τις μαστογραφίες ουσιαστικά αχρείαστες.

Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος μαστογραφίας οι αρχές της Νορβηγίας οργάνωσαν μια μεγάλη έρευνα στέλνοντας διά φορες ομάδες γιατρών όπου υπήρχαν οργανωμένα προγράμματα υποβολής του γυναικείου πληθυσμού σε μαστογραφία, καθώς και περιοχές όπου δεν υφίσταντο τέτοια προγράμματα. Οι ερευνητές μελέτησαν την πορεία της υγείας 40.000 γυναικών με καρκίνο του μαστού, τις οποίες χώρισαν σε δύο μεγάλες ομάδες. Στη μία ομάδα υπήρχαν γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές όπου προσφέρονταν μαστογραφίες, ενώ στην άλλη γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές όπου δεν προσφέρονταν μαστογραφίες.

Η μελέτη των στοιχείων της έρευνας έδειξε ότι για κάθε 2.500 γυναίκες που έκαναν μία μαστογραφία κάθε χρόνο για περίοδο 10 ετών μόλις μία εξ αυτών θα γλίτωνε τελικά τη ζωή της χάρη στην έγκαιρη διάγνωση από την εξέταση. Δηλαδή σε κάθε 25.000 μαστογραφίες μόλις μία προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο αμερικανικός οργανισμός Ρreventive Services Τask Force εξέδωσε νέες οδηγίες, στις οποίες αναφέρει ότι οι γυναίκες 40-50 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε μαστογραφία, ενώ μετά τα 50 συνιστά να κάνουν μία εξέταση κάθε δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: