www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Θεραπεία της εσωστρέφειας με σπρέι από τη μύτη!

Ισραηλινοί και Aμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ρινικό σπρέι, που περιέχει την ουσία ωκυτοκίνη, τη λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης», μπορεί να βοηθήσει τους ντροπαλούς και εσωστρεφείς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, αποκτώντας πιο άνετες και ζεστές κοινωνικές σχέσεις.


Η συγκεκριμένη ουσία είναι γνωστό ότι αυξάνει την ικανότητα των ανθρώπων να νιώθουν καλύτερα τον διπλανό τους και να αναπτύσσουν συναισθηματικό δεσμό μαζί του, για τον λόγο αυτό η ωκυτοκίνη, η οποία παράγεται με φυσικό τρόπο από το ανθρώπινο σώμα, παίζει καθοριστικό ρόλο, ήδη από τη γέννηση, στις σχέσεις μεταξύ των γονέων, και ειδικά της μητέρας, και των παιδιών, σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέντρου Σίβερ για την Έρευνα και Θεραπεία του Αυτισμού, καθώς και επιστήμονες του πανεπιστημίου Κολούμπια των
ΗΠΑ.

Στη σχετική μελέτη αποδεικνύεται πως το σπρέι ωκυτοκίνης μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες των ντροπαλών ανθρώπων, ενώ έχει μηδαμινή επίδραση σε όσους είναι από τη φύση τους εξωστρεφείς και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει ειδικότερα τα άτομα με αυτισμό, που κλείνονται στον εαυτό τους, αδυνατώντας να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, αλλά και πιο γενικά όσους δυσκολεύονται να αναπτύξουν μια ομαλή κοινωνική ζωή.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε 27 υγιείς ενήλικους εθελοντές μέσω ρινικού σπρέι. Πράγματι, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ωκυτοκίνη βελτίωσε τις ικανότητες των εθελοντών, αλλά μόνο εκείνων που ήταν "κλειστοί" και ντροπαλοί και όχι εκείνων που ήταν ήδη άνετοι στις κοινωνικές συναναστροφές. Η χορήγηση του σπρέι έκανε τους πιο εσωστρεφείς να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο συναισθηματικής επαφής και εκδηλωτικότητας με τους πιο εξωστρεφείς.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, φαίνεται ήδη η δυνατότητα της συγκεκριμένης ουσίας να θεραπεύσει το κοινωνικό "έλλειμμα" ορισμένων ανθρώπων, ακόμα και αυτιστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: