www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Προς διαγραφή από το Χ.Α. η Vivartia

Τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαγραφή της Vivartia από το Χ.Α. αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας σημερινό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής».


Η εταιρεία σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση τη σύγκληση Γ.Σ. ελήφθη κατόπιν πρότασης της βασικής της μετόχου Marfin Investment Group.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η διοίκηση της εισηγμένης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου του Χ.Α., Σπύρου Καπράλου,
περί αυστηρότερων μέτρων που θα ισχύσουν στο πλαίσιο αλλαγών στον Κανονισμό του Χ.Α.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Καπράλου στη «Ν», οι εταιρείες που παρουσιάζουν διασπορά μικρότερη του 10% θα λάβουν προθεσμία έξι μηνών για τη βελτίωση του ποσοστού τους. Στην περίπτωση, όμως, που δε συμμορφωθούν εντός της προθεσμίας, οι μετοχές τους θα μεταφέρονται στην κατηγορία Εβδομαδιαίας Ωριαίας Διαπραγμάτευσης με επιπλέον σημαντική αύξηση στις χρεώσεις για την παραμονή τους στο Χ.Α.

Μία από τις 17 εισηγμένες εταιρίες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή είναι και η Vivartia Συμμετοχών, δεδομένου ότι το 91,04% ελέγχει η Marfin Investment Group, το 7,40% η Global Equity Investments και το 0,49 η Rassadel CO LIMITED. Το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς ανέρχεται στο 1,01%.

Σύμφωνα με τη «Ν», η αποχώρηση από το χρηματιστήριο μπορεί να συντελέσει στην επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας κινήσεων και στρατηγικών συνεργασιών για τη Vivartia. Παράλληλα, σε μία περίοδο χαμηλών αποτιμήσεων στις χρηματαγορές, οι αλλαγές στους κανονισμούς του Χ.Α. θα μπορούσαν να αποτελέσουν και μια καλή αφορμή για την εταιρεία να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων μεγάλων εταιρειών που αποφάσισαν να αποχωρίσουν από το Χρηματιστήριο.

Με δεδομένη την αύξηση του κόστους διατήρησης της εταιρείας στο Χ.Α., η λύση της «εξόδου» της από το ταμπλό αναμένεται να επιφέρει και εξοικονόμηση εξόδων.

Υπενθυμίζεται ότι η MIG εισήλθε στη μετοχική σύνθεση του ομίλου Δέλτα Συμμετοχών τον Ιούλιο του 2007 ,αποκτώντας ποσοστό 30%. Ταυτόχρονα, η εταιρεία μετονομάσθηκε Vivartia, ενώ στο πέρασμα του χρόνου η MIG ενισχύει το ποσοστό της φτάνοντας να ελέγχει σήμερα το 91,04%.

Μετά από διάστημα τριών ετών, τον Ιούλιο του 2010 έγινε η απόσχιση των τεσσάρων κλάδων της Vivartia, δηλαδή της Chipita η οποία μεταβιβάστηκε στην κοινοπραξία που συνέστησε ο όμιλος Olayan και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, της Δέλτα Τροφίμων, της Μπάρμπα Στάθης, καθώς και της Goody's. Τον Αύγουστο του 2010 η επωνυμία της εταιρείας Vivartia στο Χρηματιστήριο Αθηνών άλλαξε από «Vivartia ABEE» σε «Vivartia Συμμετοχών Α.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: