www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας υποστηρίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

«Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για την ευρωζώνη. Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση. Θα υπάρξουν πολύ ευρύτερες συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας σε δηλώσεις του στους Financial Times.


Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως σε περίπτωση που η χώρα μας κηρύξει στάση πληρωμών, κανένας επενδυτής δεν θα θέλει να επενδύσει σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης. «Θα είναι μια ουσιαστική διάλυση της ενότητας της ευρωζώνης», τόνισε.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου ενίσχυσαν σχόλια αξιωματούχων από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που κατεδείκνυαν ότι κανένας δεν θα ωφεληθεί από μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου περιοδεύει αυτές τις ημέρες στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων
επενδυτών στην Ελλάδα.

Όπως διαπιστώνουν, πάντως, οι Financial Times oι αγορές παραμένουν με ανάμικτα αισθήματα σχετικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, περιμένοντας πιο χειροπιαστά αποτελέσματα προκειμένου να αποσύρουν τις σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες τους. Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση κορυφαίου στελέχους της UniCredit, που επισημαίνει πως πολλοί επενδυτές δεν έχουν πειστεί πως η Ελλάδα είναι σε θέση να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η χώρα μας, σημειώνει ο ίδιος, πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της και πολλοί θεωρούν πως η αναδιάρθρωση του δανεισμού συνιστά μονόδρομο.

"Αντιλαμβάνομαι" σχολιάζει στην εφημερίδα ο Γ. Παπακωνσταντίνου "γιατί οι επενδυτές ρωτούν τι θα γίνει μετά" εννοώντας το 2013 όταν και λήγει το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ. "Η απάντηση είναι το πρωτογενές πλεόνασμα συν την ανάπτυξη. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη όμως οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρήσαμε θα αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα..." σχολιάζει ο υπουργός, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει δύο χρόνια μπροστά της για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: