www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

«Μη αναγκαία η χρεοκοπία της Ελλάδας» λέει μέλος της Ε.Κ.Τ

Τα σχέδια της ΕΕ για μία αλλαγή στην εποπτεία του συνόλου των κρατικών προϋπολογισμών δεν πάνε αρκετά μακριά σύμφωνα με τη θεώρηση της ΕΚΤ, δήλωσε το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.


Οι Eυρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες τις εκκλήσεις για αυστηρότερες κυρώσεις σε χώρες-μέλη που αποκλίνουν από τους στόχους ελλείμματος, όμως το κλίμα δυσανεξίας αυξάνει με την έλλειψη προόδου σε άλλους τομείς. Περισσότερες προσπάθειες χρειάζονται για την ενίσχυση των διαδικασιών επί των Προϋπολογισμών και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος δεδομένων των αμφιβολιών των χρηματοπιστωτικών αγορών σχετικά με την αντοχή του συστήματος. Η ΕΚΤ έχει προτείνει ένα νέο σύστημα κινήτρων και κυρώσεων στο οποίο περιλαμβάνεται ένα ανεξάρτητο εποπτικό όργανο και τη δυνητική αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου από όσες χώρες-μέλη αθετούν τα καθορισμένα
δημοσιονομικά όρια.

Ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε πως ένας μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης των οικονομικών κρίσεων στην Ευρωζώνη μπορεί να προκύψει μόνον μετά το 2011 και αφού έχει εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Με αφορμή την συνεχιζόμενη "πρόβλεψη" των αγορών για τελική χρεοκοπία της Ελλάδας παρά τα μέτρα διάσωσης, ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι δήλωσε πως αν και είναι ανοησία να πιστεύει κανείς πως τα προβλήματα χρέους δεν θα ξαναπροκύψουν, οι αγορές έχουν ωστόσο αποδειχθεί φτωχός δείκτης των κινδύνων χρεοκοπίας. "Οι αγορές έσφαλαν στο παρελθόν υποτιμώντας τους κινδύνους, σφάλλουν πιθανότατα σήμερα υπερτιμώντας τους και θα σφάλλουν και στο μέλλον. Χρησιμοποιώντας τις λέξεις μιας έκθεσης του ΔΝΤ, για τις σημερινές αναπτυγμένες οικονομίες η χρεοκοπία είναι μη Αναγκαία, Ανεπιθύμητη και Απίθανη".

Τέλος, όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους τόνισε πως δεν πρέπει να αποτελεί εύκολη επιλογή. "Ένας μηχανισμός αναδιάρθρωσης, εάν είναι πολύ απλός, μπορεί να οδηγήσει σε ηθικό κίνδυνο. Οι συμμετέχοντες στις αγορές μπορεί να τον θεωρήσουν σαν την εύκολη λύση για τις χώρες και μπορεί να μπουν στον πειρασμό να λάβουν κερδοσκοπικές θέσεις για να επωφεληθούν σε περίπτωση χρεοκοπίας".

Η αναδιάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες νομικές συγκρούσεις προκαλώντας αβεβαιότητα στις αγορές, συμπλήρωσε.

"Είναι αφελές να σκεφτόμαστε πως υπάρχει ένας μηχανισμός διατεταγμένης αναδιάρθρωσης χρέους" τόνισε ο Σμάγκι.

"Οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης χρέους για να είναι βιώσιμη πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο αφού συμφωνήσουν οι οφειλέτες με τους πιστωτές. Η υιοθέτηση συλλογικών ρητρών δράσης από τις χώρες-μέλη θα διευκόλυνε πιστωτές και οφειλέτες να συμφωνήσουν σε μία δίκαιη κατανομή των βαρών. Αυτό ήταν το συμπέρασμα συζητήσεων στα πλαίσια του ΔΝΤ και μπορεί να διερευνηθεί περαιτέρω σε επίπεδο Ευρώπης" πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: