www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Εμπλοκή για το project €150 εκατ. στον Αγ. Κοσμά

Επί μακρόν μακέτα φαίνεται ότι θα παραμείνει ο πολυχώρος Alsity που σχεδιάζει να αναπτύξει σε έκταση 60.000 τ.μ. στο πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγ. Κοσμά, η θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου ΑΤΤΙΚΑΤ, Παρνασσός.


Η συγκεκριμένη επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ, εκτός από τη δυσκολία χρηματοδότησης αντιμετωπίζει και τις ενστάσεις του Δήμου Ελληνικού για την κατεδάφιση των υφιστάμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων, συνολικού εμβαδού περίπου 9.000 τ.μ. και την οικοδόμηση περίπου εξαπλάσιας έκτασης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ελληνικού έχει προσφύγει τρις στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υλοποίησης του Alsity, ενώ η κατασκευαστική που έχει μέχρι στιγμής καταβάλει περίπου 40 εκατ.
ευρώ (για μισθώματα, μελέτες κτλ) έχει προσφύγει στην Διαιτησία.

Στόχος της Παρνασσός, που δεν μπορεί πλέον να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα και γι΄ αυτό έχει πάψει να πληρώνει μισθώματα στην Ολυμπιακά Ακίνητα, είναι να μειώσει το μέγεθος της έκτασης που μισθώνει (450 στρεμ.) και κατ΄ επέκταση το ύψος του υφιστάμενου μηνιαίου ενοικίου, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Σε «ομηρία»

Όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, ουσιαστικά η κατασκευαστική συμφερόντων Π. Πανούση βρίσκεται σε «ομηρία», εξαιτίας της ασυνεννοησίας σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης.

Και αυτό διότι η Ολυμπιακά Ακίνητα υπέγραψε προ τετραετίας με την θυγατρική της Παρνασσός, Σείριος, σύμβαση 45ετούς μίσθωσης του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας, χωρίς να συνεκτιμήσει τις ενδεχόμενες αντιδράσεις του Δήμου Ελληνικού.

Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη εγκατάσταση αποτελεί την μοναδική από το σύνολο των Ολυμπιακών Ακινήτων που με το νόμο Πετραλιά (με τον οποίο οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις δόθηκαν στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.) απέκτησε πολύ μεγάλο συντελεστή δόμησης.

Ως αποτέλεσμα, το Alsity λόγω του κολοσσιαίου μεγέθους του δέχεται πυρά για περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, ενώ η εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων μοιάζει αδύνατη υπό το πρίσμα της σημερινής ύφεσης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ελληνικού, κ. Χρ. Κορτζίδης «σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο προετοιμάζεται μελέτη για την αξιοποίηση της παραλίας, ενώ από κοινού με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών εξετάζεται το είδος των χρήσεων που θα μπορούσε να αποκτήσει το πρώην Κέντρο Ιστιοπλοΐας. Σε μία βάση δηλαδή που να μην οδηγεί στο κλείσιμο και την τσιμεντοποίηση του χώρου».

Συνεπώς, με την κατασκευή του Alsity, όπου προβλεπόταν να κατασκευαστούν 30 σουίτες πέντε αστέρων, ξενοδοχειακές υποδομές και χώροι εμπορικοί χρήσης σε έκταση 35.000 τ.μ., να τίθεται εν αμφιβόλω, η Παρνασσός για την ώρα κάνει χρήση μόνο της άδειας που απέκτησε πέρυσι για την λειτουργία της Μαρίνας Αγίου Κοσμά (δυνατότητας ελλιμενισμού 370 σκαφών).

Πρόθεση της εισηγμένης ήταν αρχικά να προχωρήσει σε εργασίες εκσυγχρονισμού της Μαρίνας, αλλά πλέον τέτοιου είδους έργα δεν μπορούν να εκτελεστούν, επειδή ο Δήμος Ελληνικού έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: