www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Φόβοι για αναδιπλώσεις και απομακρύνσεις προσωπικού

Μετά την οικοδομή και τα σουπερμάρκετ φαίνεται ότι και στις τράπεζες χτυπάει το καμπανάκι της απασχόλησης και των απολύσεων.


Η κρίση του τραπεζικού συστήματος σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις από την κρίση δανεισμού της χώρας -εξέλιξη που δυσκολεύει την άντληση φθηνού χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- αλλά και την οικονομική ύφεση αναμένεται να πλήξουν και την πρωτοπορία του εργατικού κινήματος: τους τραπεζοϋπάλληλους οι οποίοι πρώτοι πέτυχαν τη δημιουργία εδικών ταμείων, το πενθήμερο, το μειωμένο εβδομαδιαίο ωράριο (κάτω των 40 ωρών) εργασίας.

Από την υπερανάπτυξη και τη συνεχή διεύρυνση και επέκταση, φτάσαμε στην αναδίπλωση με τις χειρότερες προοπτικές για την απασχόληση.

Το 2009 στις τράπεζες απασχολούνταν 64.000 υπάλληλοι, συν περίπου 2.000 ακόμη με προσωρινή απασχόληση (ενοικιαζόμενοι). Την προηγούμενη χρονιά (2008) και πριν έρθει η κρίση στη χώρα μας,
η απασχόληση εμφανιζόταν κατά τι ενισχυμένη. Στο τακτικό προσωπικό μεταξύ του 2008 και του 2009 εντοπίζεται «μείωση της απασχόλησης κατά 0,3%», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Σταύρο Κούκο, ενώ αυτή η τάση συνεχίζεται και φέτος. Κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

Πέρα από τη μεταβίβαση του μισθολογικού κόστους στα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι η ήπια αναδιάρθρωση για τους ήδη εργαζόμενους (τακτικό προσωπικό) αυτοί που φαίνεται ότι θα πληρώσουν την τραπεζική αναδίπλωση με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, δίχως σύνταξη και χωρίς αποζημίωση, είναι οι ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: