Στον ψηφισμένο, πλέον, νόμο για το μηχανισμό της στήριξης της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα στο παράρτημα που τιτλοφορείται «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Προϋποθέσεις», γίνεται μια αναλυτική αναφορά στις αλλαγές και τα μέτρα που είναι υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει. Πρόκειται για τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και έχει συμφωνηθεί από την ελληνική πλευρά να εκπληρωθούν, ώστε να καταβάλλονται απρόσκοπτα οι δόσεις του δανείου του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
Στο παράρτημα αυτό λοιπόν υπάρχει μια ειδική αναφορά στις ενεργειακές εκκρεμότητες και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν, με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Για το Σεπτέμβριο του 2010 για παράδειγμα, αναφέρεται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να έχει πραγματοποιηθεί η έναρξη
εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές.
Αυτή η υποχρέωση είναι ενδεικτική καθώς στη συνέχεια η χώρα μας οφείλει μέχρι το Μάρτιο του 2011 να έχει υιοθετήσει τη νομοθεσία για το διαχωρισμό δραστηριοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων εφαρμογής, ενώ την ίδια ημερομηνία πρέπει να έχει υιοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή καταφθάνει στην Αθήνα τετραμελές κλιμάκιο από την Επιτροπή, από τις διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού, το οποίο θα διαπιστώσει από κοντά την πρόοδο που έχει γίνει για αυτά τα καυτά ζητήματα της ενεργειακής αγοράς.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι τι θα συναντήσουν οι ελεγκτές, που σημειωτέον είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι για τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική αγορά, όπως π.χ. για τις διεργασίες και το διάλογο που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του προέδρου της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκου για τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά. Ο «περιπετειώδης» διάλογος ολοκληρώθηκε, ωστόσο το αποτέλεσμα και η πρόταση της ΡΑΕ παραμένουν ακόμη άγνωστα, καθώς η σχετική εισήγηση προς το υπουργείο δεν έχει ανακοινωθεί.
Σύμφωνα πάντως με κάποιες διαρροές αποσπασμάτων των επιστολών της Κομισιόν που είδαν το φως της δημοσιότητας, το κλιμάκιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών: “φροντίστε ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου” αναφέρει ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι «ελεγκτές» του τομέα της ενέργειας θα έχουν επαφές με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη ΡΑΕ, το ΔΕΣΜΗΕ, το ΔΕΣΦΑ, τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρισμού (ΕΣΑΗ) ενώ δεν υπάρχει –τουλάχιστον αυτή τη στιγμή– ραντεβού με τη ΔΕΗ.
Τα κρίσιμα ζητούμενα σε αυτά τα ραντεβού του κλιμακίου είναι δύο: Πρώτον κατά πόσο υπάρχει επαρκής προεργασία και συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων ώστε να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση π.χ. για τη χονδρεμπορική αγορά και τα τιμολόγια στην Κομισιόν. Δεύτερο ζητούμενο είναι κατά πόσο οι ελληνικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν από την κυβέρνηση θα κριθούν ικανοποιητικές και ότι συμμορφώνονται με το περιεχόμενο του μνημονίου.
Και βέβαια, εάν η απάντηση δεν είναι θετική και στα δύο παραπάνω ζητούμενα, τότε ξεκινούν τα πραγματικά προβλήματα. Και θα είναι πραγματικό κρίμα, την ώρα που η χώρα έχει ξεπεράσει τεράστιους σκοπέλους όπως το ασφαλιστικό ή οι σκληρές δημοσιονομικές προσαρμογές, η προσπάθεια εξόδου από την κρίση να «υπονομευτεί» και να τεθεί υπό αμφισβήτηση επειδή καθυστερούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που το μόνο που θίγουν είναι τα συμφέροντα των κρατικών μονοπωλίων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου