www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Η Αθήνα βάζει “πόδι” στη συζήτηση για την “ελεγχόμενη πτώχευση”

Η “ελεγχόμενη πτώχευση”, το θέμα που “καίει” την Αθήνα, παραμένει στην ατζέντα της ομάδας εργασίας του προέδρου της Ε.Ε. Van Rompuy, αλλά με... πολλά ερωτήματα, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για τη σχετική πρόταση της κας Merkel φαίνεται να έχουν ισχυροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.


Η διαδικασία αυτή έχει προταθεί από τη Γερμανική Κυβέρνηση για να ισχύσει στην περιοχή της ευρωζώνης στην περίπτωση που κάποια χώρα μέλος βρεθεί σε θέση ανάλογη της... Ελλάδας.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η οποία κατά τους εμπνευστές της δεν συμπεριλαμβάνει τον “εξοστρακισμό” της υποκείμενης στο μέτρο χώρας από την ευρωζώνη, αν το χρέος μιας χώρας αυξηθεί σε επίπεδο που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το κράτος της τότε θα πρέπει να μπει σε μια
διαδικασία που θα προσομοιάζει σε “εκκαθάριση” με διαχειριστές που θα ορισθούν από τα όργανα της Ε.Ε.

Βέβαια στο μεταξύ έχει ενεργοποιηθεί “το πακέτο στήριξης” της Ελλάδας με τα 110 δισ. ευρώ όπως επίσης και το mega - πακέτο των 750 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει αλλάξει τις προϋποθέσεις που υπήρχαν όταν τέθηκε το θέμα από τη Γερμανία.

Για την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες ενδιαφερόμενες χώρες της ευρωζώνης το θέμα παραμένει “φωτιά” καθώς η αρχική πρόταση της Γερμανίας το τοποθετούσε σαν μέρος των συνολικών αλλαγών που θα πρέπει να εισηγηθεί η Ομάδα του κ. Rompuy τον Οκτώβριο για την αυστηρότερη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Μέρος των γερμανικών προτάσεων ήταν και η απαγόρευση του δικαιώματος ψήφου της χώρας που θα βρεθεί στην θέση του “κατηγορούμενου” για παραβίαση των αρχών και των στόχων του Συμφώνου, όπως επίσης και η δέσμευση των κοινοτικών πόρων που έχουν εγκριθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία για την εν λόγω χώρα.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Schaeuble σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο πιέζει έντονα για να ενσωματωθούν στην ατζέντα της ομάδας Rompuy οι σχετικές διατάξεις, αλλά διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι αντιρρήσεις έχουν αρχίσει πλέον να αυξάνονται και για το λόγο αυτό θα αυξηθεί ο αριθμός των συναντήσεων της ομάδας Rompuy έναντι του αρχικού προγράμματος με νέα συνάντηση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το ενδιαφέρον είναι ότι η παρουσία των Ελλήνων αξιωματούχων στις σχετικές διεργασίες αν και διακριτική έχει αρχίσει και να γίνεται και πάλι αισθητή, αν και όπως λένε από την Αθήνα “εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και στο μέτρο των δυνατοτήτων που διαμορφώνονται παρουσιάζουμε τις απόψεις μας...”.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: