www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Προειδοποίηση Έρογλου για εναλλακτικό σχέδιο στο Κυπριακό

Κλιμακώνει η τουρκοκυπριακή πλευρά τις πιέσεις για λύση του Κυπριακού έως το τέλος του έτους. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προειδοποίησε για εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να εξασφαλισθεί διέξοδος στο Κυπριακό, αν έως το τέλος του χρόνου δεν επιτευχθεί συμφωνία για λύση του προβλήματος.

Σε ομιλία του κατά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της σημερινής επετείου των 36 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, το 1974, απέκλεισε, εξάλλου, οποιαδήποτε διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ειδικά το άνοιγμα κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις της, με την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής (Βαρώσια) της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους.


Παράλληλα κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να απευθύνεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά, και όχι στην Τουρκία, για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού.

Επιπλέον κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία, υποστηρίζοντας πως δεν επιθυμεί την άμεση διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, και παράλληλα, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για «άδικη» στάση της στο θέμα της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των
Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Έρογλου ανακοίνωσε δύο οικονομικές συμφωνίες με την Τουρκία για την προμήθεια νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως είπε, μόνον για τη διοχέτευση νερού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου η Τουρκία θα δαπανήσει 450 εκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος παρίστατο στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής, τόνισε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αρχή «των δύο λαών, δύο δημοκρατιών και δύο κρατών στην Κύπρο». Επιπλέον, κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά για άμεση επίλυση του Κυπριακού έως τα τέλη του έτους.

Εν τω μεταξύ, τέσσερα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη ΝF 5, ειδικά για επιδείξεις, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της εισβολής. Πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Στην παρέλαση επιδείχθηκαν άρματα μάχης Νουρόλ, Μ-113 και Μ-48 και επίσης, πυροβόλα και εκτοξευτές πυραύλων.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: