www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ρίξε την κοιλιά τρώγοντας

Τι να φας και τι όχι για να δείχνεις και να αισθάνεσαι πιο αδύνατη σε μία εβδομάδα.

Μήπως τον τελευταίο καιρό η κοιλιά σου έχει φουσκώσει επικίνδυνα; Δεν σημαίνει απαραίτητα ούτε ότι... θα γίνεις μητέρα ούτε ότι έχεις πάρει μερικά επιπλέον κιλάκια. Το πιθανότερο είναι ότι ο λόγος είναι πολύ απλούστερος και συνοψίζεται σε μία και μόνο λέξη: φούσκωμα. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα πολύ συνηθισμένο, ειδικά σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Ανήκεις σ' αυτή την κατηγορία; Σου έχουμε καλά νέα. Νέα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορείς να ενεργοποιήσεις το πεπτικό σου σύστημα και να καταπολεμήσεις τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση κάνοντας μερικές μικρές και εύκολες αλλαγές στο καθημερινό διατροφικό σου πρόγραμμα. Εφάρμοσε κατά γράμμα τις συμβουλές που σου προτείνουμε και σου
εγγυόμαστε ότι θα αποκτήσεις κοιλιά πλάκα σε μόλις μία εβδομάδα- χωρίς πλάκα!


Κατανάλωσε αυτά


Πρόσθεσε: 2 τύπους φυτικών ινών


Γιατί καταπολεμούν το φούσκωμα: Επειδή η δυσκοιλιότητα προκαλεί διαστολή της κοιλιάς, ένας εύκολος τρόπος για να ξεφορτωθείς το φούσκωμα είναι να ξεκινάς τη μέρα σου παίρνοντας ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες. Με αυτή την τακτική θα ενεργοποιήσεις το γαστρεντερικό σου σύστημα (μέσα σε 1-2 μέρες) και θα το διατηρήσεις ενεργό. Για καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα, φρόντισε να καταναλώνεις 2 ειδών φυτικές ίνες: τόσο αδιάλυτες (που βρίσκονται στο πίτουρο, δηλαδή στα ολικής άλεσης δημητριακά) όσο και διαλυτές (που βρίσκονται σε φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια). Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα άτομα που λάμβαναν και τις δύο μορφές φυτικών ινών εμφάνιζαν καλύτερη εντερική λειτουργία. Κι αυτό, γιατί οι δύο τύποι ινών δουλεύουν μαζί και απορροφούν νερό από το έντερο, κάτι που επιταχύνει την αφόδευση.


Οι καλές τροφές: 1/2 φλιτζάνι ολικής άλεσης δημητριακά με τουλάχιστον 4 g φυτικών ινών ανά μερίδα μαζί με 1/2 φρούτο.


Πρόσθεσε: Τροφές πλούσιες σε κάλιο


Γιατί καταπολεμούν το φούσκωμα: Το κάλιο μαζί με το νάτριο είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας στα υγρά του σώματος και στο αίμα και ρυθμίζουν την ποσότητα του νερού μέσα και έξω από τα κύτταρα. Για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού αυτά τα δύο μέταλλα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι πολύ ψηλά, οι ιστοί του σώματος συγκρατούν τα υγρά, με αποτέλεσμα να προκαλείται φούσκωμα. Για να επαναφέρεις λοιπόν την ισορροπία τους πρέπει να αυξήσεις τη λήψη καλίου, λαμβάνοντας 4.700 mg την ημέρα (όσο 4 1/2 φλιτζάνια φρούτα).


Προσοχή: Ενώ τα τρόφιμα είναι ασφαλής πηγή καλίου, δεν ισχύει το ίδιο και για τα συμπληρώματα. Μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση καλίου στο σώμα και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αντικανονικούς χτύπους και ρυθμούς της καρδιάς, ενώ σε άτομα που έχουν προβλήματα στα νεφρά ή την καρδιά μπορεί να προκαλέσει ακόμα και έμφραγμα. Γι' αυτό προτίμησε φυσικές πηγές καλίου.


Οι καλές τροφές: Μία μέτρια ψητή πατάτα με τη φλούδα, μία μέτρια μπανάνα, 1/2 φλιτζάνι ντοματόσουπα, 1/2 φλιτζάνι σπανάκι μαγειρεμένο, 1 μέτριο πορτοκάλι, 1 ποτήρι γάλα (με χαμηλά λιπαρά).


Πρόσθεσε: Γιαούρτι με προβιοτικά


Γιατί καταπολεμά το φούσκωμα: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alimentary Pharmacology and Therapeutics» έδειξε ότι μία ανισορροπία των βακτηρίων στο έντερο μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και να προκαλέσει πρήξιμο στην κοιλιά. Ωστόσο τα «ζωντανά» γιαούρτια (αυτά δηλαδή που περιέχουν ζωντανά βακτήρια, γνωστά και ως προβιοτικά) μπορεί να σε βοηθήσουν. Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς το μηχανισμό, υποστηρίζουν ότι αυτά τα βακτήρια μειώνουν το φούσκωμα και βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου με αποτέλεσμα να περιορίζουν τη δυσκοιλιότητα. Φρόντισε λοιπόν να αναζητάς στις ετικέτες των γιαουρτιών που αγοράζεις να αναγράφεται η λέξη «ζωντανό».


Οι καλές τροφές: 120 γραμμ. γιαουρτιού με ζωντανά βακτήρια και λίγα λιπαρά.


Πρόσθεσε: Περισσότερα υγρά


Γιατί καταπολεμούν το φούσκωμα: Λειτουργούν «συμπληρωματικά», καθώς βοηθούν τη δράση των φυτικών ινών (όσο πιο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός τόσα περισσότερα υγρά θα απορροφήσουν οι φυτικές ίνες, σταματώντας με αυτό τον τρόπο τη δυσκοιλιότητα) αλλά και στην αποβολή του νατρίου από το σώμα.


Οι καλές τροφές: Βάλε αρχικό στόχο να πίνεις 8 ποτήρια νερό τη μέρα, συν τροφές πλούσιες σε νερό (όπως φρούτα και λαχανικά). Επιπλέον, μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες σου με οποιοδήποτε ρόφημα, όπως γάλα, νερό, χυμό, καφέ και τσάι, αλλά όχι οινοπνευματώδη, τα οποία αφυδατώνουν τον οργανισμό. Πάντως το νερό της βρύσης είναι μία άριστη επιλογή αφού δεν περιέχει θερμίδες, αλάτι, ζάχαρη ή πρόσθετα.


Απόφυγε αυτά


Αφαίρεσε: Νάτριο


Γιατί προκαλεί φούσκωμα: Το συγκεκριμένο μέταλλο συγκρατεί το νερό με αποτέλεσμα να προκαλεί φούσκωμα. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, οι περισσότεροι καταναλώνουμε τη διπλάσια ποσότητα νατρίου (δηλαδή αλατιού) από αυτή που συνιστάται, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τα 3.500-4.000 mg την ημέρα.


Έξυπνη Στρατηγική: Μην προσθέτεις μεγάλη ποσότητα αλατιού στα φαγητά και τις σαλάτες που παρασκευάζεις στο σπίτι. Αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι να ελέγχεις τις ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τουλάχστον το 75% του νατρίου που λαμβάνουμε προέρχεται από αυτά.


Αφαίρεσε: Τσίχλες, καραμέλες


Γιατί προκαλούν φούσκωμα: Όταν καταναλώνεις μία τροφή ή πίνεις ένα ρόφημα (ακόμα και νερό) γρήγορα, χρησιμοποιείς καλαμάκι ή μασάς τσίχλα, εισέρχονται στον οργανισμό σου αέρια τα οποία φτάνουν στο γαστρεντερικό σύστημα με αποτέλεσμα να παρατηρείται φούσκωμα και μετεωρισμός.


Έξυπνη Στρατηγική: Φρόντισε να τρως αργά και με κλειστό στόμα. Απόφευγε τις τσίχλες και τις καραμέλες.


Αφαίρεσε: Κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδια, όσπρια


Γιατί προκαλούν φούσκωμα: Οι παραπάνω τροφές (αν και είναι υγιεινές, αφού περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες) συχνά προκαλούν αέρια στο γαστρεντερικό σύστημα διότι δεν απορροφιούνται τελείως από τον οργανισμό.


Έξυπνη Στρατηγική: Φρόντισε να τρως πιο «ήπια» λαχανικά, όπως ντομάτες, κολοκυθάκια, φασολάκια, και πολλά φρούτα.


Αφαίρεσε: Ωμά φρούτα και λαχανικά


Γιατί προκαλούν φούσκωμα: Παρόλο που τόσο τα ωμά φρούτα όσο και τα ωμά λαχανικά είναι εξαιρετικά υγιεινά, είναι παράλληλα «βαριά» για το στομάχι, με αποτέλεσμα να προκαλούν συχνά πρήξιμο.


Έξυπνη Στρατηγική: Περιόρισε την κατανάλωσή τους σε 1 φλιτζάνι σε κάθε γεύμα. Εναλλακτικά, μπορείς να τα καταναλώσεις μαγειρεμένα (για παράδειγμα, μπορείς να φτιάξεις κομπόστα με τα φρούτα και να απολαύσεις τα λαχανικά βρασμένα ή στον ατμό).
prevention


Δεν υπάρχουν σχόλια: