www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Salad bars: Τι να επιλέξετε, τι να αποφύγετε!

Θα φάω μόνο μια σαλάτα!

Πόσες φορές δεν έχετε χρησιμοποιήσει αυτή την έκφραση προκειμένου να πείσετε εκτός από τους γύρω και τον εαυτό σας για το ότι κάνετε δίαιτα ή έχετε σκοπό να προσέξετε την διατροφή σας. Όμως μια δήλωση αρκεί; Δυστυχώς… όχι και σε αυτή την περίπτωση!


Τώρα το καλοκαίρι η «πλοήγηση» στα salad bars έχει την τιμητική της. Για να έχει όμως αποδοτικό χαρακτήρα τόσο στην σιλουέτα όσο και στην ενέργεια που χρειάζεστε θα πρέπει να ξέρετε τι να αποφεύγετε και τι να προτιμάτε:

1. Επιλέξτε: φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Σπανάκι, ρόκα, λάχανο ή μαρούλι. Να θυμάστε πως τα πιο σκούρα είναι και καλύτερες επιλογές. Αυτά θα εξασφαλίσουν μια υγιή δόση των βιταμινών Α, C
και φυλλικού οξέος και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο.

Αποφύγετε: τσιγαρισμένα λαχανικά άνευ θρεπτικών συστατικών.

2. Επιλέξτε: άπαχη πρωτεΐνη: ψητό σολομό ή κοτόπουλο ή βραστά αυγά ή φασόλια και κρατήσετε το σάκχαρό σας ισορροπημένο ενώ ταυτόχρονα ικανοποιείται και την αίσθηση της πείνας. Στόχος για τις μερίδες το μέγεθος της παλάμης σας ή 1/2- 3 / 4 του φλιτζανιού.

Αποφύγετε: την μαγιονέζα πάνω στο κοτόπουλο, τις καβουροσαλάτες και οτιδήποτε με άγνωστα πρόσθετα.

3. Επιλέξτε: πολύχρωμα λαχανικά: περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ «ντύνουν» το πιάτο σας με χρώμα και ζωντάνια. Συμπεριλάβετε τεμαχισμένα καρότα, ντομάτες και πιπεριές κομμένες σε φέτες.

Αποφύγετε: όσα από αυτά έχουν συνοδευτεί από σάλτσες και δεν μπορείτε να τις «απομακρύνετε».

4. Επιλέξτε: Υγιή λιπαρά. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να φάτε λίπος για να χάσετε λίπος αλλά και να ενισχύσετε το μυαλό σας. Μια χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα ή κολοκύθα είναι η ιδανική πηγή.

Αποφύγετε: Τα ανθυγιεινά λίπη συμπεριλαμβανομένου του τσένταρ σε κύβους, κομμάτια μπέικον και αλμυρά κρουτόν.

5. Επιλέξτε: το ενισχυτικό γεύσης σας: dressing! Αυτό είναι το τελικό βήμα που θα κάνει την σαλάτα σας είτε «αθώα» είτε απολύτως «ένοχη». Μια κουταλιά ελαιόλαδο, μπαλσάμικο ξύδι, καρυκεύματα της επιλογής σας και αρωματικά ανήκουν στην…. Αθώα κατηγορία.

Αποφύγετε: τα dressings «μυστήριο» που μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από μια ράβδο καραμελών και περισσότερο αλάτι από… τη θάλασσα!

Εκείνο που πρέπει επίσης να θυμάστε και να τηρείτε είναι πως μια... διαδρομή στο salad bar, είναι αρκετή!
myself

Δεν υπάρχουν σχόλια: