www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

36 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. με αφορμή την επέτειο των 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή την Κύπρο. Τη στήριξη των Ελλήνων στον κυπριακό λαό επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγαλονήσου.

"Αν είχε υποκύψει ο λαός και μοιρολατρικά δεχόταν τα τετελεσμένα, δεν θα υπήρχε σήμερα δυνατότητα για την Ελλάδα να στηρίξει, μαζί σας, αυτό ακριβώς, το να δίνετε τη μάχη, μια σκληρή μάχη", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας. Σημείωσε ότι πολλοί από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν κατανοούν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. "Κανένας δεν μιλάει για στρατιωτική κατοχή", τόνισε.


«Εμείς θα τους θυμίζουμε ότι δεν είναι διμερές πρόβλημα, για την επίλυση μιας συνοριακής διαφοράς, αλλά είναι παραβίαση διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε
ευγνώμονες στην Ελλάδα», απάντησε ο Μάρκος Κυπριανού.

Γ. Παπανδρέου

"Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματισθεί. Πρέπει να επιτευχθεί μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια" δήλωσε σε μήνυμά του ο Γ. Παπανδρέου.

Κάλεσε την Τουρκία "να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για μία δίκαιη διευθέτηση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος και καθοριστικός για ταχεία λύση του προβλήματος".

Ο πρωθυπουργός εκφράζει τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τονίζει ότι για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα.

Ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Κυπριανού, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα παραμείνει για λίγες ώρες, κατευθυνόμενος προς Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Αντ. Σαμαράς

"Η σημερινή θλιβερή επέτειος θυμίζει σε ολόκληρο τον κόσμο την πραγματική διάσταση του Κυπριακού Προβλήματος, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εισβολή του Αττίλα και αφορά στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, την εθνοκάθαρση, που έγινε από τα στρατεύματα κατοχής και τον εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών", αναφέρει στο μήνυμά του για τα 36 χρόνια από την εισβολή ο Αντώνης Σαμαράς.

"Τιμούμε τους ηρωικώς πεσόντες στην άνιση μάχη του 1974 και συμπαρατασσόμαστε με τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για μια δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Λύση που να δίνει τέλος στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και να οδηγεί σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής", κατέληξαν οι δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Μηνύματα πολιτικών κομμάτων

Το ΚΚΕ παραμένει στη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε την πάλη του Κυπριακού λαού και τις προσπάθειες του Προέδρου Δ. Χριστόφια, τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

"Ελπίζουμε να μην υπάρξουν και άλλα λάθη που θα εγκαθιδρύσουν καθεστώς επικυριαρχίας των Τούρκων στο νησί, τονίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.

Το να λέμε «δεν ξεχνούμε» δεν αρκεί. Απαιτείται ένταση των αγώνων για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Γι' αυτό στηρίζουμε τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο, αναφέρει στο μήνυμά του ο ΣΥΝ.

Συνάντηση Δρούτσα-Κυπριανού

«Ο χρόνος που έχει περάσει απο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι πάρα πολύς και η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού, αναφερόμενος στην επέτειο των 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί, «τη μαύρη επέτειο για την Ελλάδα και την Κύπρο και τον Ελληνισμό».

Οι δύο συνομιλητές, στις κοινές τους δηλώσεις, αναφέρθηκαν στην απόλυτη υποστήριξη της Ελλάδας και το στενό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ελληνας αν. υπουργός τόνισε ότι όλα τα κατοχικά στρατεύματα «πρέπει, επιτέλους, να φύγουν και ο κυπριακός λαός να ζήσει ελεύθερος, με ειρήνη, ασφάλεια κι ευημερία» και εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, χωρίς στενά, τεχνητά, χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία, με στόχο μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Από την πλευρά του, ο Μάρκος Κυπριανού, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη σε μια συμφωνημένη λύση, που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του νησιού με μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα των Η.Ε. και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, μια μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Προκλητικό μήνυμα ΄Ερογλου

Δύσκολο χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς ΄Ερογλου, ένα δίκαιο καταμερισμό της εξουσίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, από τη στιγμή, που, όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της γι' αυτό.

Στο μήνυμα του προς τους Τουρκοκυπρίους με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο Ερογλου είπε ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό εξαρτάται περισσότερο από το διεθνή παράγοντα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά την τουρκοκυπριακή.

Στις 20 Ιουλίου του 1974, υποστήριξε, «οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν και εάν η Τουρκία δεν εισέβαλλε στην Κύπρο με τα δικαιώματα που της έδιναν οι εγγυητικές συμφωνίας και οι ιστορικοί της δεσμοί με το νησί, δεν θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων».

Μίλησε δε για συμφωνίες ανταλλαγής πληθυσμών το 1975 που καθόρισαν μια νέα κοινωνική διάταξη στις δύο πλευρές του νησιού, κατά την έκφρασή του. ''Μια μόνιμη συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να δούμε τις πραγματικότητες στην Κύπρο'', που είναι - σύμφωνα με τον κ. Έρογλου - η ύπαρξη «δύο ανεξάρτητων κρατών, δύο λαών, δύο χωριστών δημοκρατιών και δύο πλευρών». Μια πιθανή συμφωνία, είπε, θα πρέπει να βασιστεί σε αυτό και να περιλαμβάνει την ισότητα των δύο πλευρών και τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Επανέλαβε ότι μια συμφωνία μέχρι το τέλος του 2010 είναι εφικτή και πρόσθεσε ότι πληροφορίες για την πορεία των συνομιλιών θα δώσει κατά την αυριανή του ομιλία στους ''εορτασμούς'' για την εισβολή.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: