www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Βλαστικά κύτταρα κατά οστεοαρθρίτιδας

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι ταλαιπωρούνται σήμερα από τα επώδυνα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, ίσως στο μέλλον ωφεληθούν σημαντικά από μια πρωτοποριακή θεραπεία βλαστικών κυττάρων τα οποία θα ανήκουν στους ίδιους τους ασθενείς.

Η θεραπεία αναμένεται να δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους αργότερα μέσα στο έτος από ειδικούς του Πανεπιστημίου Κιλ στη Βρετανία. Στη δοκιμή, η οποία θα λάβει χώρα στο νοσοκομείο Robert Jones and Αgnes Ηunt του Σροπσάιρ, θα συμμετάσχουν 70 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στην περιοχή των γονάτων.

Οι ειδικοί θα λάβουν βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών των ασθενών τα οποία και θα καλλιεργήσουν στο εργαστήριο επί τρεις μήνες. Στη συνέχεια τα κύτταρα θα εμφυτευτούν στην πάσχουσα άρθρωση. Οπως πιστεύουν οι βρετανοί επιστήμονες, μέσα σε λίγους μήνες τα κύτταρα θα βοηθήσουν στον σχηματισμό νέου χόνδρου, μειώνοντας έτσι σημαντικά τη
φλεγμονή και τον πόνο των ασθενών.

Οι γιατροί θα παρακολουθήσουν τους εθελοντές επί ένα έτος προκειμένου να εξετάσουν την επιτυχία της θεραπείας. Εκτιμούν ότι αν όλα πάνε καλά, η προσέγγιση θα μπορεί να είναι ευρέως διαθέσιμη μέσα σε πέντε- δέκα χρόνια. Πάντως, όπως τόνισε η καθηγήτρια Σάλι Ρόμπερτς που είναι εκ των επικεφαλής της δοκιμής , «δεν πρέπει να θεωρούμε τα βλαστικά κύτταρα μια μαγική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα. Εχουν μεγάλη δυναμική, ωστόσο δεν λύνουν την υποβόσκουσα αιτία της πάθησης».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: