- Παράταση στην εξεταστική για Siemens έως τις 30/06
- 'Ελεγχος της περιουσίας υπουργών και υφυπουργών την τελευταία 20ετία
- Βέβαιο οτι πάμε για προανακριτική
Ολοταχώς προς την σύσταση προανακριτικής επιτροπής οδεύει η Εξεταστική για την Siemens.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής, Σήφη Βαλυράκη ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας που συνέταξε ο Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, προκύπτουν ενδείξεις ενοχής πολιτικών προσώπων μελών κυβερνήσεων (δηλ. υπουργών και υφυπουργών) και επί Ν.Δ. και επί ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βαλυράκης πρότεινε :
α) την σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων ποτ
τα τελευταία 20 χρόνια διατέλεσαν: υπουργοί ή υφυπουργοί στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Η επιτροπή θα αποτελείται από 2 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έναν ορκωτό λογιστη.
β) Η ίδια επιτροπή θα ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της επιτροπής διαπραγμάτευσης, εισήγησης, παρακολούθησης και παραλαβής έργων και προμηθειών για διαγωνισμούς που συμμετείχε η Siemens.
γ) Αρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών όλων των παραπάνω αλλά και των μελών της οικογένειάς τους.
δ) Να δηλώσουν όλοι οι παραπάνω αν οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους συμμετέχουν σε offshore εταιρείες.
ε) Να κληθεί η επιτροπή κεφαλαιαγοράς και η ΥΠΕΕ να ερευνήσουν και τους χρηματιστές στην υπόθεση Siemens και να ερευνήσουν τις συναλλαγές τους.
Τέλος καλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει την θέσπιση ιδιώνυμου εγκλήματος για χρηματιστές ή τράπεζες που διευκολύνουν την διακίνηση μαύρου χρήματος.
Μαλέσιος: Με ώθησαν σε παραίτηση γιατί τους βόλευε
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το κατώφλι της Εξεταστικής πέρασε ο Ευάγγελος Μαλέσιος, πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και μέλος της διυπουργικής επιτροπής που ασχολούνταν με θέματα ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο μάρτυρας για άλλη μία φορά δήλωσε πως το ΚΥΣΕΑ ήταν το όργανο που αποφάσισε για την κατακύρωση του έργου του C4i, το τότε πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, όπως και τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, λέγοντας πως εκείνοι είχαν την ευθύνη για την απόφαση της προμήθειας, την αξιολόγηση και την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας.
Πάντως, στην επίμαχη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην οποία αποφασίστηκε η ανάθεση του έργου στην SAIG (κοινοπραξία με Siemens), τον Φεβρουάριο του 2003, Χρυσοχοίδης και Παπαντωνίου έλειπαν, σύμφωνα με τον μάρτυρα κατά, οι δύο υπουργοί έλειπαν και ζητήθηκε από τον ίδιο να παραστεί, ενώ παρών ήταν και ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Αναφορικά με την παραίτησή του το 2003 – παραίτηση που ακολούθησε δημοσιεύματα της εποχής για εύνοια Μαλέσιου προς την κοινοπραξία SAIG – ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε πως… «ωθήθηκα σε παραίτηση γιατί αυτό βόλευε κάποιους». Ποιους; «Ωφελήθηκε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ... Όταν φάνηκε ότι υπάρχει κάτι σκανδαλώδες, τους βόλευε να το φορτώσουν σε εμένα» φέρεται να δήλωσε ο μάρτυρας.
Ο κ. Μαλέσιος δέχτηκε επίμονες ερωτήσεις και για τη σχέση του με τον κ. Αθανασούλη, επιχειρηματία της ALTEC, η οποία ALTEC ήταν υπεργολάβος της SAIC, της εταιρείας που με τη Siemens, ανέλαβε το έργο του C4i.
Να θυμίσουμε ότι ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης την περίοδο εκείνη διέμενε σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας του επιχειρηματία. Ο μάρτυρας λοιπόν, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις περί… ύποπτης σύμπτωσης – οι αποκαλύψεις αυτές είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του - κατέθεσε σήμερα πως στο συγκεκριμένο διαμέρισμα μετακόμισε τον Αύγουστο του 2002 και ότι για τις δραστηριότητες της εταιρείας έμαθε τον Νοέμβριο.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου