Την ανάγκη να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το μηχανισμό στήριξης προκειμένου να προχωρήσουμε σε καθαρά αναπτυξιακή στρατηγική με προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα υπογράμμισε από το βήμα του ΣΕΒ ο πρόεδρος της ΝΔ.
Παράλληλα επέκρινε εκ νέου την κυβέρνηση για δημιουργία κρίσης δανεισμού, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης του κόμματός του να καταψηφίσει τα μέτρα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Θέλω να βγούμε μια ώρα αρχύτερα για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, γιατί ανάπτυξη δεν πρόκειται να
γίνει με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι χρεοκόπησε ένα σύστημα που επί δεκαετίες αναδιένειμε δανεικά, επεξέτεινε το κράτος προς όλες τις κατευθύνσεις, ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα, ξέχασε την ανταγωνιστικότητα, αδιαφορούσε για την επένδυση.
«Χρεοκόπησε ένα πολιτικό σύστημα ακατάσχετου λαϊκισμού και ανεπανάληπτου κρατισμού» συμπλήρωσε, αναφέροντας πως ήταν μοιραίο να χρεοκοπήσει και πως η κατάρρευσή του συνέπεσε με την αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμών, που, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, στήριξης δοκιμαζόμενων οικονομιών.
Στο σημείο αυτό αναγνώρισε για άλλη μία φορά τις ευθύνες της ΝΔ: «Για τις ευθύνες της ΝΔ έχω μιλήσει όσο ξεκάθαρα δεν έχει μιλήσει ποτέ κανένα άλλος πολιτικός αρχηγός για τα λάθη της παράταξής του ή τις παραλείψεις της».
Συνεχίζοντας επιτέθηκε στο κυβερνών κόμμα. Όπως υποστήριξε, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 επί της νέας κυβέρνησης προϋπολογισθέντα έσοδα ματαιώθηκαν ή μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά, γράφτηκαν δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογιστεί όπως η απογραφή των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων, παρέλυσε το δημόσιο με την δημόσια διαβούλευση για τον ορισμό γενικών γραμματέων στα υπουργεία, παρέλυσε ο εισπρακτικός μηχανισμός.
Αποκρούωντας την κριτική που ασκήθηκε στη ΝΔ για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, υποστήριξε ήταν παραπάνω απ' όσο η προηγούμενη κυβέρνηση υπολόγιζε, πρόσθεσε όμως πως «δεν θα ξεπερνούσε το 8,5% αν εφαρμοζόταν η πολιτική της και τα έκτακτα μέτρα της ως το τέλος».
Μάλιστα, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως στην Ελλάδα διαλύθηκαν τα πάντα το τελευταίο τρίμηνο και πως «γίναμε μόνοι μας ο αδύναμος κρίκος». Έκτακτα μέτρα δεν πάρθηκαν, συνέχισε, και «άρχισε ο αυτοδιασυρμός της χώρας με τις αψυχολόγητες δηλώσεις και ενέργειες κυβερνητικών παραγόντων και από τα τέλη του Δεκεμβρίου άρχισε η εκτόξευση των spreads».
Εξηγώντας την άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει τα μέτρα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, επισήμανε πως το μίγμα που ακολουθούμε επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης. «Δόθηκε στην Ελλάδα φάρμακο πιο επικίνδυνο από την αρρώστια που προσπαθεί να θεραπεύσει» πρόσθεσε.
Μάλιστα κατηγόρησε και πάλι το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά για υποκρισία: «Είπαν ότι δήθεν θέτουμε σε κίνδυνο το μηχανισμό στήριξης, όταν τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε κανένας, αφού η κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία να περάσει τα μέτρα, όπως και τα πέρασε».
«Φτάσαμε στο αποκορύφωμα της υποκρισίας", συνέχισε, αναφέροντας ότι στο προοίμιο του νομοσχεδίου υπάρχει η φράση: "η προηγούμενη κυβέρνηση διαμόρφωσε και έκρυβε το χρέος» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του υπό τις συνθήκες, ανέφερε πως «σε τέτοιες συνθήκες η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση ... Δεν μπορούμε να ακούγεται στη χώρα, ως μοναδική αντιπολίτευση, η φωνή των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο».
Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι λέει ναι στη δραστική περιστολή της κρατικής σπατάλης, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, την προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την προστασία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Ζήτησε επίσης να σταματήσει το παρεμπόριο, νέο νόμο για επενδύσεις, με προβλέψεις να υπάγονται απευθείας στον πρωθυπουργό, αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, όπως και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου