«Διαχειρίσιμο» μεσοπρόθεσμα χαρακτηρίζει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , ωστόσο προειδοποιεί ότι η χαμηλή ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξησή του ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε αργά την Δευτέρα, το χρέος της χώρας πιθανόν να διαμορφωθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και να υποχωρήσει σταδιακά
στο 120% το 2020. Το 2009 ανήλθε στο 115% του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η αύξηση του χρέους αντικατοπτρίζει το υψηλό έλλειμμα του δημοσίου τομέα, που αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013, την χαμηλή ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-11 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015.
Όπως σημειώνει, για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα συρρίκνωσης του ΑΕΠ ετησίως το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί στα επίπεδα του 166% του ΑΕΠ έως το 2020. Αντίθετα, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.
Το ταμείο εκτιμά ακόμη ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.
Reuters: Σήμερα το αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης, η Ελλάδα είναι πιθανόν να υποβάλει εντός της ημέρας αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του πακέτου στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ποσό περίπου 14,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ την Τρίτη, ενώ αναμένεται να λάβει άλλα 5,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τετάρτη.
«Η Ελλάδα θα υποβάλει σήμερα αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, θα είναι περίπου 14,5 δισ. ευρώ», δήλωσε.
Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει συνολικά 20 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το 10ετές ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 19 Μαΐου.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου