www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Με λιγότερους επιτηρητές οι Πανελλαδικές

Τη μείωση τους κόστους των εξετάσεων με τη χρήση λιγότερων εξεταστικών κέντρων ζητεί με εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας

Μεγαλύτερες αίθουσες, λιγότερα εξεταστικά κέντρα, λιγότεροι επιτηρητές. Αυτό είναι το τρίπτυχο των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Μετά τη μείωση των εξεταστικών κέντρων από 1.240 σε 830 πανελλαδικά, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Πανάρετος έστειλε χθες στους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας
επείγουσα εγκύκλιο με την οποία ζητεί να περιοριστεί και ο αριθμός των επιτηρητών.

Συγκεκριμένα ο κ. Πανάρετος ζητεί να χρησιμοποιηθούν στα εξεταστικά κέντρα μεγαλύτερες αίθουσες ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται και ο αριθμός των επιτηρητών. Ζητεί ακόμη ο αριθμός των επιτηρητών να είναι ο απολύτως αναγκαίος για την εξέταση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 « Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες αίθουσες κάθε εξεταστικού κέντρου, προκειμένου να απασχοληθεί ο απολύτως απαραίτητος αριθμός επιτηρητών » αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Το υπουργείο Παιδείας βέβαια «κόβει από παντού», κάτι που είχε αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, στον οποίο οι πληρωμές για τις πανελλαδικές εξετάσεις είχαν μειωθεί περίπου κατά 20% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

΄Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, το κονδύλι που δίνεται ετησίως για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων μειώθηκε εφέτος περίπου κατά 5,1 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αφορά τις αμοιβές των επιτροπών, τις επιτηρήσεις και τη βαθμολόγηση των γραπτών καθώς και τις υπερωρίες των Σαββάτων, τη βαθμολόγηση και την επιτήρηση στα εσπερινά σχολεία.

Πρεμιέρα με τη Νεοελληνική Γλώσσα

Στο κλίμα περικοπών, την Παρασκευή οι εξεταζόμενοι των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν τις εξετάσεις τους με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Εφέτος θα εισαχθούν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας 88.165 υποψήφιοι συνολικά, ενώ τις θέσεις αυτές αναμένεται ότι θα διεκδικήσουν περίπου 120.000 άτομα από όλες τις κατηγορίες.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 31 Μαΐου με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που είναι μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων. Αντίστοιχα οι εξετάσεις για τους μαθητές εσπερινών λυκείων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Β΄ ομάδας) θα αρχίσουν το Σάββατο 15 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 29 Μαΐου. Για τους αποφοίτους της Α΄ ομάδας των ΕΠΑΛ, αλλά και για τα μαθήματα ειδικότητας της Β΄ ομάδας, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 25 Μαΐου- 9 Ιουνίου.

Συζητούν συρρίκνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ

Πρώτα τα ίδρυσαν και τώρα τα κλείνουν! Αυτό ισχύει για τα τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας που ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε κάθε πόλη της. ΄Οπως έγινε σαφές από τη χθεσινή ομιλία της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου στη Διεθνή Διάσκεψη Συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα Πανεπιστήμια, η «συρρίκνωση» των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης είναι θέμα χρόνου.

Η υπουργός εξήγγειλε νέα χωροταξική αναδιάρθρωση των τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ στη χώρα με στόχο τη μείωση του αριθμού τους. « Στη χώρα μας επί αρκετές δεκαετίεςυπήρξε μια επιλογή αποκέντρωσης των πανεπιστημίων,η οποία πολλές φορές ξεπέρασε τα όρια της ορθολογικής και επιστημονικής σκέψης και πήρε τα χαρακτηριστικά διασποράς ιδρυμάτων» δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός.

 «Σήμερα, στο συνολικό σχέδιο ανασύνταξης της χώραςμπαίνει με έμφαση και το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων, η οποία θα βασιστεί σε ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και σε κριτήρια που έχουν σχέση με τις περιφερειακές δομές της χώρας» κατέληξε.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: