www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

«Μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ζητώντας τη συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου «σε αυτήν την εθνική προσπάθεια».


Όπως ανέφερε η κυβέρνηση ήδη δρομολογεί «μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» με βάση και τη συμφωνία της χώρας με την ΕΕ και το ΔΝΤ

Σημείωσε πως πρόκειται για αλλαγές που στόχο έχουν να σπάσουν «τα δεσμά της γραφειοκρατίας, των ατέρμονων διοικητικών διαδικασιών, της αδιαφάνειας, των καθυστερήσεων στη λήψη των αποφάσεων, και της αδράνειας της Πολιτείας,
φαινόμενα πού καθήλωσαν για χρόνια την οικονομία της χώρας μας».

Σε αυτές ενέταξε και τη δήμευση περιουσιών υπαλλήλων και πολιτικών που βρέθηκαν με χρήματα του δημοσίου ή συνιστούν προϊόν διαφθοράς, μετά από εξέταση του «πόθεν έσχες».

Επιπλέον ανέφερε ενδεικτικά πως μέσα στο 2010:

-Θα εκτελούνται σταδιακά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για δημόσιους διαγωνισμούς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δραματική μείωση της δαπάνης δημόσιων προμηθειών.

-Καθίσταται υποχρεωτική η δημοσίευση κάθε απόφασης κάθε βαθμίδας της διοίκησης στο διαδίκτυο, «ώστε όλοι να γνωρίζουν πού πάει και το τελευταίο ευρώ». Γνωστοποίηση πως ήδη το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται το νομοσχέδιο και την εφαρμογή του.

-Απλοποιείται η νομοθεσία και η διαδικασία για την ίδρυση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

-Απλοποιούνται ριζικά οι διαδικασίες για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

-Διαμορφώνεται ένα νέο θεσμικό περιβάλλον για τις εργασιακές σχέσεις, που προστατεύει τον εργαζόμενο, δίνει τη δυνατότητα για νέες ξεκάθαρες σχέσεις με τον εργοδότη, προάγει παράλληλα την ανταγωνιστικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε πως η αξιοκρατία στις προσλήψεις και στις προαγωγές θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην λειτουργία του δημοσίου.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ, τόνισε πως με εξασφάλισή του έκλεισε ο κύκλος μιας μεγάλης μάχης ώστε να μη βρεθούμε μόνοι απέναντι στα χρέη μας και στους κερδοσκόπους, τώρα άνοιξε ο κύκλος μιας άλλης μάχης για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε και πάλι πως η χώρα πλέον έχει εξασφαλίσει το χρόνο που χρειαζεται «ώστε να κάνουμε πράξη τις ανατροπές που χρειάζεται η χώρα για να ανασάνει».

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε για άλλη μια φορά «τις ευθύνες όλων», ενώ απευθυνόμενος στους παρισταμένους της Γενικής Συνέλευσης, σημείωσε πως η ευθύνη τους είναι αυξημένη σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας.

Αναφερόμενος στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, σημείωσε πως «δεν υπήρχε άλλος δρόμος» και επισήμανε πως δεν θα είχαμε μηχανισμό αν ο λαός δεν έκανε θυσίες.

«Ήμασταν υποχρεωμένοι να περιορίσουμε με άμεσο τρόπο τις δαπάνες του κράτους», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι απετράπη το χειρότερο για να προστατευτούν οι πολίτες.

Πολλές, ωστόσο, από τις προωθούμενες αλλαγές, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, έπρεπε να γίνουν ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός.

«Ζούσαμε σε μια κοινωνία αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Με το πρόγραμμα των επόμενων ετών αφήνουμε πίσω αυτήν την Ελλάδα και βάζουμε βάσεις για την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «αν θέλουμε να επιτευχθούν οι στόχοι χρειαζόμαστε τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, αρκεί να μετατραπούν σε ικανότητες και τόνισε ότι δεδομένης της κατάστασης της χώρας μας μεγάλο βάρος θα πρέπει να δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: