www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων

Με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων απαντούν στα σκληρά μέτρα λιτότητας τα συνδικάτα. Τον απεργιακό «χορό» άνοιξαν σήμερα με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

Απεργεί αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ και καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο στις 12 στα Προπύλαια. Απεργία για την Τετάρτη έχει κηρύξει και η ΓΣΕΕ και το απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα θα ξεκινήσει από το Πεδίο του Άρεως στις 11 το πρωί.

Επίσης σε 48ωρη απεργία προχωρούν αύριο και μεθαύριο οι δάσκαλοι.

Την Τετάρτη, με βάση τις αποφάσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα. Και οι δύο συνομοσπονδίες βλέπουν επώδυνες συνέπειες στην αγορά και την απασχόληση και ζητούν τη λήψη μέτρων για ανάπτυξη και επενδύσεις, κυρίως από τις μικρές
επιχειρήσεις, όπως επίσης και τη διαμόρφωση πλαισίου ασφαλείας για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος εκτίμησε πως «τα μεγάλα προβλήματα θα αρχίσουν από το Σεπτέμβριο, μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. «Στις αρχές του 2011 θα δούμε πράγματα που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε» σημείωσε. Ανέφερε ακόμη ότι το 30% του πληθυσμού απειλείται με πτώχευση.

Αναφερόμενος στα μέτρα, που όπως σημείωσε, μας επέβαλαν, υποστήριξε πως «θα οδηγήσουν την οικονομία και τις δυνατότητές της σε παρατεταμένη ύφεση, σε λουκέτα, ανεργία και περιθωριοποίηση των ασθενέστερων οικονομικά τμημάτων του πληθυσμού». «Αν δεν υπάρξει έξαρση λουκέτων, θα πάρουμε το Νόμπελ οικονομίας» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους και τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν από 11,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, στα 17.5 δισ. τώρα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει πάγωμα ή μείωση των τιμών με προϋπόθεση όμως, όπως ανέφερε, μείωση ενοικίων και δημοτικών τελών, πάγωμα των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και πάταξη του παραεμπορίου που υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ. Οι μειωμένες τιμές, πρόσθεσε, δεν πρέπει να προκύψουν με απολύσεις, μείωση μισθών ή σε βάρος της ποιότητας.

Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε πάντως ότι οι τιμές διαμορφώνονται από το εισαγωγικό εμπόριο που είναι ολιγοπωλιακό, με τριγωνικές συναλλαγές και το λεγόμενο transfer pricing ώστε «τα προϊόντα να έρχονται παραφουσκωμένα στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις που τα φέρνουν να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη».

Και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Π. Καρέλλας επισήμανε ότι οι τιμές κατά 70 - 80% καθορίζονται από τους αποκλειστικούς διανομείς και εισαγωγείς.

Την ίδια μέρα δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η ΠΝΟ. Ματαιώσεις και αλλαγές θα γίνουν και στα δρομολόγια των τρένων εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 5 Μαΐου θα συμμετάσχει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ  - ΚΗΕ. Σε ανακοίνωσή της κάνει μεταξύ άλλων λόγο για «τα πιο σκληρά και άδικα μέτρα» σε βάρος όλων των εργαζομένων, που τους οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. «Αρνούμαστε τις αλυσίδες και τα δεσμά, που προσπαθούν να μας επιβάλουν ξένοι κατακτητές και ντόπιοι υποτελείς» προσθέτει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΚΗΕ και καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, με απεργία από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Το απόγευμα η ΕΣΗΕΑ επικύρωσε τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση σε βάρος της κυβέρνησης, με αιχμή τις περικοπές στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως το κυβερνών κόμμα «με πρωτοφανείς αλχημείες και εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνον τα εγχώρια οικονομικά συμφέροντα χωρίς αιδώ βαφτίζει δημόσια (λόγω του νομικού χαρακτήρα τους) τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα και υφαρπάζει δύο συντάξεις οδηγώντας στον αφανισμό τους συνταξιούχους εκείνους που επί δεκαετίες συνεισέφεραν (μόνον αυτοί) για να έχουν μια σύνταξη αξιοπρεπή».

Επιπλέον, καταφέρεται κατά του κυβερνώντος κόμματος και για το νέο ΛΑΦΚΑ που θα επιβληθεί στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, κάνοντας λόγο για υπεξαίρεση.

Υπολογίζει μάλιστα πως οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης και οι συνταξιούχοι του κλάδου χάνουν από 20 έως και 35% της αγοραστικής τους δύναμης, «όχι κατ’ εντολή του ΔΝΤ όπως μας έλεγε η κυβέρνηση και οι εγκάθετοί της, αλλά προς όφελος μεγάλων, παγίως αφορολόγητων και μονίμως επιδοτούμενων επιχειρηματιών και των πολιτικών υπαλλήλων τους».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της αναφέρει ακόμη πως η κυβέρνηση «θέλει επίσης να υφαρπάξει τα αποθεματικά που γλίτωσαν από το μεγάλο κόλπο των δομημένων ομολόγων των προκατόχων της και να τα διαχειρίζεται με πλήρη αδιαφάνεια, συντηρώντας με προκλητικό τρόπο τις στρατιές των προέδρων, συμβούλων και άλλων υποτακτικών που γονάτισαν το δημόσιο τομέα, αμειβόμενοι (με αποφάσεις εν κρυπτώ) με ποσά πολλαπλάσια των αμοιβών των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων».

Καταλήγοντας χαρακτηρίζει την κυβέρνηση δίγλωσση και επικίνδυνη και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που όπως σημειώνει, αρχίζουν την Τετάρτη.

Την Τετάρτη απεργούν και οι μηχανικοί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ΤΕΕ να καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε, η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 36% τον Απρίλιο έναντι του 2009 και κατά 54% έναντι του 2008.

Όπως υποστηρίζει το ΤΕΕ δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η μείωση των αμοιβών των μηχανικών-ελεύθερων επαγγελματιών για τις μελέτες και επιβλέψεις οικοδομικών έργων στη χώρα μας.

Δραματικές διαστάσεις, όμως, προσλαμβάνει, σύμφωνα με το ΤΕΕ και η κατάσταση στον τομέα παραγωγής δημοσίων έργων, καθώς πέρα από την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί με τα πρώτα μέτρα περιστολής δαπανών της κυβέρνησης, χθες ανακοινώθηκε επιπλέον περικοπή 500 εκατ. ευρώ με το «πακέτο» των μέτρων το οποίο συμφωνήθηκε με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ειδικότερα: κατά τον Απρίλιο η μείωση των αμοιβών των μηχανικών-ελεύθερων επαγγελματιών έφτασε στο 36%, έναντι του Απριλίου του 2009 και στο 54% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί στα Προπύλαια του Πολυτεχνείου.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: