www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

΄Αμεση η ισχύς των αυξήσεων σε ΦΠΑ, τσιγάρα, ποτά, καύσιμα

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.


Επίσης, αναπροσαρμόζονται τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου πολυτελείας που επιβάλλονται στα επιβατικά αυτοκίνητα πολυτελείας.

Όλα τα νέα μέτρα τίθεται σε ισχύ από σήμερα 3 Μαΐου, εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ, η οποία θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου. Ωστόσο, ο Φ.Π.Α. επί των καπνικών προϊόντων ισχύει από σήμερα Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής του Φ.Π.Α. από 21% αυξάνεται σε 23%, με εξαίρεση τα αγαθά και τις
υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα οποία ο συντελεστής του Φ.Π.Α. ορίζεται σε 11% από 10%.

Οι νέοι φόροι και η επιβάρυνση στα τσιγάρα

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα αυξάνεται από 65% σε 67%, στα πούρα από 32% σε 34% και στο καπνό καπνίσματος από 67% σε 69%. Αύξηση επιβάλλεται και στον πάγιο φόρο, από 7,5 % σε 10%. Η επιβάρυνση από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κυμαίνεται από 0,05 ευρώ μέχρι 0,07 ευρώ ανά πακέτο και από 0,06 μέχρι 0,08 ευρώ με τον συνυπολογισμό του Φ.Π.Α. επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Οι νέοι φόροι και η επιβάρυνση στα ποτά

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά αναπροσαρμόζεται. Η επιβάρυνση από την αύξηση αυτή ανέρχεται ανά φιάλη σε 2,14 ευρώ για τα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, τζιν, βότκα κλπ) ενώ για το ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά η επιβάρυνση περιορίζεται σε 1,07 ευρώ και για τη φιάλη μπύρας από 0,026 έως 0,052 ευρώ.

Οι νέοι φόροι και η επιβάρυνση στα καύσιμα

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στη βενζίνη και στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κίνησης αυξάνεται. Η επιβάρυνση από την αύξηση αυτή ανέρχεται σε 0,06 ευρώ (0,0738 ευρώ με το συνυπολογισμό του Φ.Π.Α. επί του Ε.Φ.Κ.) ανά λίτρο για την βενζίνη και σε 0,03 ευρώ (0,0369 ευρώ με το συνυπολογισμό του Φ.Π.Α. επί του Ε.Φ.Κ.) ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.

Τέλος, αυξάνεται ισόποσα με το πετρέλαιο κίνησης και ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη), με εξαίρεση τη χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος-Απρίλιος) που το ποσό του φόρου και στα δύο αυτά προϊόντα, παραμένει στο επίπεδο των 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ισχύει και σήμερα.

Η αναπροσαρμογή αυτή του φόρου, σύμφωνα με το υπουργείο, γίνεται προκειμένου να μην αποτελέσει ο μειωμένος φόρος κίνητρο για λαθρεμπορικές πράξεις με τη χρησιμοποίηση αντί πετρελαίου κίνησης, πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού για την κίνηση μεταφορικών μέσων και για διάπραξη νοθείας με την ανάμειξη των προϊόντων αυτών.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνεται πρόνοια ώστε να αποφευχθούν οι καταστρατηγήσεις κατά τη διαδικασία επιστροφής στους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης, ποσού ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης που πραγματοποιείται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 3634/2008 (ΦΕΚ 9 Α’), με τις οποίες εξομοιώθηκε ο συντελεστής του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Με τη ρύθμιση αυτή διασφαλίζεται ότι θα επιστρέφεται στους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης η ενιαία νέα διαφορά του φόρου χωρίς να απαιτείται να διερευνάται αν οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που διατίθενται στον καταναλωτή προέρχονται από εκείνες που φορολογήθηκαν με το προηγούμενο ή με το νέο καθεστώς.

Νέα κλιμάκια και συντελεστές φόρου για επιβατικά ΙΧ πολυτελείας

Με την παράγραφο 7 αναπροσαρμόζονται τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου πολυτελείας που επιβάλλονται στα επιβατικά αυτοκίνητα πολυτελείας τα οποία απευθύνονται σε κοινωνικές ομάδες με υψηλά εισοδήματα.

Την Τρίτη στη Βουλή τα υπόλοιπα μέτρα

Σε νομοσχέδιο που κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή θα περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή για τη μείωση του ελλείμματος, όπως οι περικοπές σε επιδόματα αδείας και εορτών για το δημόσιο και τις συντάξεις.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: