www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Δεν «βλέπει» αναθέρμανση της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια η Λ. Κατσέλη

Η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να αναθερμανθεί τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη στο πλαίσιο του digital economy forum που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος) με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν».


«Γιατί για να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, θα έπρεπε να είχαν μπει οι βάσεις γι' αυτή την αναθέρμανση πριν 2-3 χρόνια», εξήγησε η κ. Κατσέλη.

Σύμφωνα με την υπουργό, «αυτό που πρέπει να κάνουμε μέσα στο 2010 είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη προσαρμογή που καλούνται να κάνουν και την ίδια στιγμή να βάλουμε τις βάσεις για μία ανταγωνιστική οικονομία του μέλλοντος του 2012, του 2013, οπότε και προβλέπεται σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας».

Αναφερόμενη στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι «αποτελεί ένα δίχτυ ασφάλειας για κάλυψη των δανειοδοτικών αναγκών της χώρας
μας, το οποίο μας δίνει τα περιθώρια για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και εξόδου από την κρίση».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε τρεις στόχους της οικονομικής πολιτικής, στους οποίους μπορούν να βοηθήσουν οι επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΠΕ.

Όπως επεσήμανε, ο πρώτος μεγάλος στόχος είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, «με πολύ σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ύψους 13 μονάδων του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία. Δηλαδή περιορισμό της δαπάνης άνω των 30 δισ».

Δεύτερος βασικός στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω σημαντικών διαρθρωτικών μέτρων και τρίτος είναι η διαφάνεια και λογοδοσία στη διακυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνσιτικότητας και Ναυτιλίας έχει ως προτεραιότητα για την επόμενη χρονιά τέσσερις παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές προμήθειες, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και στενή παρακολούθηση και ψηφιακή παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων.

Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις δράσεις του ΥΠΟΙΝ συγκαταλέγονται το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και προβλέπεται να έχει ψηφιστεί σε δύο εβδομάδες, όπως επίσης ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα ψηφιστεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 και θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια από το 2011 και μετά, με ιδιαίτερο βάρος στο ψηφιακό περιεχόμενο κάθε νέας επένδυσης.

Για φέτος, σύμφωνα με την υπουργό, «ο κεντρικός στόχος είναι ουσιαστικά να αποπληρώσουμε τις οφειλές προς επιχειρήσεις και προς τρίτους από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα κονδύλια που έχουμε του ΕΣΠΑ, για τρέχοντα προγράμματα».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: