www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Απόσυρση της νέας αύξησης στα ποτά ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Έντονα αντιδρά η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών στη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών (ΕΦΚΟΠ) κατά 30%, κάτι που, σύμφωνα με την Ένωση σημαίνει 2,30 ευρώ ανά φιάλη.


Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τα αλκοολούχα ποτά έχουν από το Μάρτιο του 2009 υποστεί τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις, που τελικά οδηγούν σε συνολική αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 124%.

Ακόμη χαρακτηρίζει την απόφαση άστοχη και αναποτελεσματική και σημειώνει πως έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη νέα αύξηση και την συνεργασία για την υιοθέτηση μέτρων που θα είναι πραγματικά εις όφελος της
οικονομίας και της κοινωνίας.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ακόμη πως ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει εισέλθει σε περίοδο δραματικής πτώσης εξαιτίας τόσο της κλιμακούμενης ύφεσης, όσο και της βαρύτατης φορολόγησης, αφού ο ειδικός φόρος αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από 50% της αξίας του προϊόντος.

Η Ένωση κάνει ακόμη λόγο για σοβαρό κίνδυνο να αυξηθεί το λαθρεμπόριο καθώς οι γειτονικές χώρες έχουν πολύ χαμηλότερο φόρο από την Ελλάδα π.χ. η Βουλγαρία και η Κύπρος έχουν τέσσερις φορές χαμηλότερο φόρο (562 ευρώ και 598 ευρώ ανά 100λιτρο άνυδρης αλκοόλης αντίστοιχα, έναντι των 2450 ευρώ που ισχύει για τη χώρα μας από σήμερα).

Επιπλέον, μιλά για παρενέργειες από τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ποτών και στον πληθωρισμό, «γιατί συμπαρασύρουν σε ανατιμήσεις σχεδόν όλες τις υπηρεσίες της αγοράς - διασκέδασης- εστίασης κλπ., αλλά και τον τουρισμό, καθώς ο ξένος υπολογίζει πολύ το κόστος της διασκέδασης του στο "πακέτο" που του προτείνει η Ελλάδα».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: