www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

«Οι φόροι εκτόξευσαν τις τιμές»

«Στο ίδιο έργο θεατές» βρέθηκαν χθες οι υπουργοί που μετείχαν στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Η υπουργός Οικονομίας, η οποία στριμώχτηκε άγρια από τους συναδέλφους της για την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,8% και τις αυξήσεις των ειδών λαϊκής κατανάλωσης, απέδωσε τις αυξήσεις στον ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά.


Η Λούκα Κατσέλη επανέλαβε τη γνωστή κριτική κατά του συναδέλφου της υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση άλλων υπουργών και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας με την «τρόικα» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι υπουργοί επέκριναν
την κ. Κατσέλη για την υπολειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού που παρακολουθεί αμέτοχη τη δράση των πολυεθνικών και των διαφόρων εμπορικών ομίλων, οι οποίοι αυξάνουν υπέρογκα τις τιμές και οδηγούν, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παν. Μπεγλίτης, στον αποπληθωρισμό των εισοδημάτων χωρίς παράλληλο αποπληθωρισμό των τιμών.

Παρά την «καλή» όπως χαρακτηρίστηκε παρουσίαση του θέματος αγορά- τιμές- ανταγωνιστικότητα που έκανε η κ. Κατσέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος διερωτήθη μάλλον αιχμηρά γιατί το υπουργείο δεν έχει προσφύγει ακόμη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να καταγγείλει τις ολιγοπωλιακές στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά.

Ιδιαίτερα δε τα φαινόμενα με τις υπέρογκες τιμές που πωλούνται τα προϊόντα στην Ελλάδα σε σχέση με ομοειδή ή ίδια προϊόντα που πωλούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μεγάλη συζήτηση για το πώς αυξάνεται ανεξέλεγκτα η τιμή των καυσίμων αλλά και για το εκτεταμένο λαθρεμπόριο που πρέπει να ελέγξει το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με άλλα υπουργεία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε μάλιστα να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης εισηγήθηκε επίσης το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί το εισόδημα των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων.

Η απάντηση της κ. Κατσέλη στην κριτική που δέχθηκε ήταν ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζει το υπουργείο τούς επόμενους μήνες θα υπάρξει μείωση 10% επί των σημερινών τιμών των ειδών ευρείας κατανάλωσης.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: