www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Πιο ευαισθητοποιημένοι οι νέοι για το προσωπικό απόρρητο

Τα «γυαλιά» βάζουν οι σημερινοί νέοι στις προηγούμενες γενιές σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο πλαίσιο του Pew Internet & American Life Project, η οποία αποκαλύπτει ότι η σημερινή γενιά νέων περιφρουρεί με μεγαλύτερο ζήλο τα προσωπικά της στοιχεία στους ιστοτόπους κοινωνικών δικτύων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι νεώτερες γενιές είναι πιθανότερο να περιορίσουν την πρόσβαση στις προσωπικές τους πληροφορίες ή να αποσύρουν φωτογραφίες από τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το MySpace, σε σύγκριση με

τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων γενιών.

Η έρευνα της Pew αποκαλύπτει ότι η άποψη που έχει επικρατήσει ότι η νέα γενιά μοιράζεται χωρίς ενδοιασμούς τα προσωπικά της δεδομένα είναι άδικη, καθώς οι νέοι είναι αυτοί που ηγούνται των εκστρατειών υπεράσπισης των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, οι χρήστες που αλλάζουν τις ρυθμίσεις του προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα ώστε να είναι καλύτερα προφυλαγμένα τα προσωπικά τους στοιχεία ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, ενώ μεγαλύτερη αδιαφορία δείχνουν οι χρήστες άνω των 30. Ωστόσο, η ενίσχυση των μέτρων προστασίας του απορρήτου στο διαδίκτυο φαίνεται πως αποτελεί γενικευμένη τάση, καθώς τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα απάντησε ότι έχει λάβει μέτρα για την καλύτερη προστασία των «ευαίσθητων» δεδομένων τους.

«Λάδι στη φωτιά» της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων έχει ρίξει η χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του Facebook ότι θα εντείνει τα μέτρα προστασίας του προσωπικού απορρήτου στη διαδικτυακή της τοποθεσία.

Η σφοδρή αντίδραση που προκλήθηκε στους κόλπους των χρηστών του Facebook ανάγκασε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αναδιπλωθεί, ανακοινώνοντας χθες ότι η εταιρεία θα λάβει πρόσθετα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων εντός των προσεχών εβδομάδων, ώστε να παρέχονται στους χρήστες ισχυρότερα εργαλεία για τον έλεγχο της πρόσβασης στα προσωπικά τους στοιχεία.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: