www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

"Σπάσιμο" της ΔΕΗ το Μάρτιο του 2011 ή κόβεται η δόση του ΔΝΤ

Ασφυκτικό περιθώριο μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2011, για την ενσωμάτωση και εφαρμογή του 3ου ενεργειακού πακέτου, έχει μπροστά της η κυβέρνηση αλλά και η ΔΕΗ.

Η χαλαρότητα από τις Βρυξέλλες στη μη εφαρμογή δεσμευτικών οδηγιών και κανονισμών που είχαμε συνηθίσει ανήκει στο παρελθόν και πλέον η χώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα λεγόμενα υψηλόβαθμης πηγής της ΔΕΗ, που γνωρίζει τα όσα διημείφθησαν μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της περίφημης τρόικας. Η συγκεκριμένη πηγή εστιάζει κυρίως στα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν για το λεγόμενο «σπάσιμο» της ΔΕΗ, που

δεν είναι τίποτα άλλο από το διαχωρισμό που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες μεταξύ των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δίκτυα και των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας.

Στόχος αυτού του διαχωρισμού είναι η πλήρης ανεξαρτησία των διαχειριστών των δικτύων, ούτως ώστε να ενισχυθεί η απελευθέρωση της αγοράς και ο ανταγωνισμός.


Εφόσον δεν τηρήσουμε την προθεσμία για την υιοθέτηση του 3ου πακέτου, επισημαίνει η υψηλόβαθμη πηγή της ΔΕΗ, τότε εκείνο που θα συμβεί είναι να σταματήσουν να τρέχουν οι δόσεις του δανείου του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ΔΕΗ έχει μπροστά της τρεις επιλογές που στην πραγματικότητα είναι δύο, για το πώς θα εφαρμόσει το πακέτο της οδηγίας.

Και αυτό γιατί η πρώτη επιλογή, είναι να πουληθούν τα δίκτυα, προοπτική που απορρίπτεται κατηγορηματικά. Έτσι απομένουν οι άλλες δύο επιλογές: η πρώτη είναι ο νομικός διαχωρισμός, δηλαδή η ΔΕΗ να διατηρήσει την ιδιοκτησία των δικτύων χωρίς όμως να έχει κανέναν λόγο στα θέματα της αγοράς. Και αυτό γιατί θα τεθούν σε ισχύ ισχυρότατοι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου της ανεξαρτησίας σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς.

Η δεύτερη επιλογή είναι να προχωρήσει σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη, που εξετάζεται ενδελεχώς για το τι ακριβώς μπορεί να συνεπάγεται. Στην πρώτη επιλογή, δηλαδή του νομικού διαχωρισμού είναι βέβαιο ότι η ΔΕΗ χάνει κάθε επαφή και λόγο για τα τεκταινόμενα στην αγορά και απλά εισπράττει ως ιδιοκτήτης του δικτύου τα έσοδα που θα φέρνει η χρήση του δικτύου από τις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, καμία επιλογή δεν είναι προφανής και όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται από τη διοίκηση, η οποία σημειωτέον επιδιώκει να υπάρξει σωστή ενημέρωση και στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την κυβέρνηση, για τον πρόσθετο λόγο ότι λόγω της ασφυκτικής προθεσμίας, ήδη υπάρχει καθυστέρηση. Προκειμένου να έχουμε συμμορφωθεί στις προβλέψεις της οδηγίας, που εκτός από τα θέματα διαχείρισης του δικτύου, προωθεί την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και την πλήρη ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, θα πρέπει να καταρτιστεί και να ψηφιστεί νέος νόμος για την αγορά. Θα έπρεπε ήδη ένα πρώτο κείμενο να έχει σχεδιαστεί, κάτι που δεν έχει γίνει, καταλήγει η ίδια πηγή της ΔΕΗ.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: