www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

"Διεθνές εμπορευματικό κέντρο ο Πειραιάς"

Τα σχέδια της Cosco γιά το λιμάνι του Πειραιά, ανέπτυξε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κινεζικού κολοσσού Wei Jiafu, που συναντήθηκε με την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Cosco και για άλλες επενδύσεις στη χώρα αλλά το κύριο στοίχημα είναι η εξέλιξη του Πειραιά σε διεθνές εμπορευματικό κέντρο.

«Η Cosco θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αυτά που υπογράψαμε», δήλωσε ο Wei Jiafu. Μάλιστα, ο «κάπτεν Wei”, όπως τον αποκαλούν οι συνεργάτες

του, έχει ζητήσει από τρεις ναυτιλιακούς κολοσσούς που μαζί με την Cosco ανήκουν σε μια από τις μεγαλύτερες συμμαχίες μεταφοράς εμπορευμάτων στον κόσμο να κάνουν τον Πειραιά επίσημη «πύλη» για τις μεταφορές των θαλάσσιων εμπορευμάτων προς την Ευρώπη.

Οι Κινέζοι σχεδιάζουν να επενδύσουν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη αλλά και στα logistics στο Θριάσιο Πεδίο, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κεντρικά γραφεία της Cosco για την Ευρώπη εφόσον αυτό προκύψει από έρευνα βιωσιμότητας.

Ο captain Wei έχει ζητήσει από την Cosco Container Lines οκτώ πλοία μεταφορικής δυναμικότητας 5.500 εμπορευματοκιβωτίων το καθένα, στο δρομολόγιό τους από την Κίνα στη Μεσόγειο να σταματούν από δύο φορές στο λιμάνι του Πειραιά.

Επίσης, έχει ορίσει το λιμάνι ως κέντρο μεταφόρτωσης της Cosco για την ανατολική Μεσόγειο.

Η Cosco σκοπεύει να αναπτύξει υπηρεσίες feeder (μικρότερων πλοίων) προς τις γειτονικές χώρες στη Μαύρη Θάλασσα, τη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και τη Δυτική Μεσόγειο.

«Θέλω να επισκεφθώ και τον πρωθυπουργό, να του εκθέσω το σχέδιό μου... χρειάζομαι να τον δω, κι εκείνος χρειάζεται τον captain Wei, διότι θα κάνω κάτι για να υποστηρίξω την οικονομία και τις θέσεις εργασίας σας» είχε πει πρόσφατα ο ισχυρός άνδρας της Cosco σε συνέντευξή του.

Ο πρόεδρος της Cosco είναι επίσης μέλος του κινεζικού Κοινοβουλίου, μέλος της Κ.Ε. του Κινεζικού Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΚΚΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: