www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Νέα σήμανση για την ενεργειακή απόδοση συσκευών από την Ε.Ε.

Στην έγκριση του νέου σχεδιασμού της ετικέτας σήμανσης ενεργειακής απόδοσης των συσκευών προχώρησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι νέες ετικέτες θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση των οικιακών συσκευών και άλλων προϊόντων, ενώ πλέον οι διαφημίσεις που θα αναφέρονται στην ενεργειακή απόδοση ψυγείων, πλυντηρίων ή φούρνων, θα πρέπει να αναφέρουν την ενεργειακή κλάση των προϊόντων αυτών.

Χάρη στη σήμανση ενεργειακής απόδοσης οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν τα έξοδα λειτουργίας των συσκευών, όταν αγοράζουν ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια, στεγνωτήρια, ηλεκτρικές κουζίνες και κλιματιστικά.

Σύμφωνα με τη νέα σχεδίαση των ετικετών ενεργειακής απόδοσης επιτρέπεται η εισαγωγή νέων κλάσεων, αλλά περιορίζεται ο συνολικός αριθμός των ενεργειακών κλάσεων σε επτά. Όταν

προστίθεται μια νέα ανώτατη ενεργειακή κλάση, η κατώτατη θα πρέπει να αλλάξει: Ετσι, εάν ένα νέο προϊόν που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τα ήδη υπάρχοντα υπαχθεί στην ενεργειακή κλάση A+, τότε η χαμηλότερη ενεργειακή κλάση θα είναι η F, κ.ο.κ.

Οι ενεργειακές κλάσεις των συσκευών που θα αποκτήσουν σήμανση θα αποφασιστούν από ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πληροφόρηση μέσω διαφήμισης

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι όλες οι διαφημίσεις που αναφέρονται στην κατανάλωση ενέργειας ή στην τιμή ενός συγκεκριμένου μοντέλου μιας οικιακής συσκευής, θα πρέπει να αναφέρουν την ενεργειακή της κλάση.

Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να επιλέγουν τα προϊόντα βασιζόμενοι στην ενέργεια που καταναλώνουν και στα χρήματα που μπορούν να εξοικονομήσουν μακροπρόθεσμα από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επέκταση στην εφαρμογή της ενεργειακής σήμανσης

Φιλοδοξία της Ε.Ε. είναι μελλοντικά, οι ετικέτες αυτές να μπαίνουν και σε άλλα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια, όπως τα επαγγελματικά ψυγεία, οι προθήκες, οι επαγγελματικές κουζίνες, αυτόματες μηχανές πώλησης και μηχανήματα εργοστασίων. Ακόμη, η υποχρέωση της ενεργειακής σήμανσης θα εφαρμόζεται και για οικοδομικά υλικά, αλλά και προϊόντα που δεν καταναλώνουν μεν ενέργεια, αλλά «έχουν σημαντική επίδραση» στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση των νέων κανόνων στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, τα κράτη μέλη θα έχουν διορία ενός χρόνου για την ενσωμάτωσή τους στην εθνική νομοθεσία.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: